vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Biljni pročistač u Prudu pušten u probni rad

Metković, 19.7.2016. - Danas su u Prudu metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u šestomjesečni probni rad svečano pustili Biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Prud, koji će štititi izvorište Norina s kojega se vodom opskrbljuje velik dio doline Neretve te Pelješac, Korčula, Mljet i Lastovo.

Riječ je o investiciji vrijednoj sedam milijuna kuna dobivenih od Svjetske banke u okviru Programa zaštite od onečišćenja obalnih voda APL 2. Biljni pročistač u Prudu treći je takav u Hrvatskoj i projektiran je za naselje od 550 stanovnika.

Okupljene je na početku pozdravila gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, kazavši da je ponosna na taj projekt. Zahvalila je Svjetskoj banci, koju je u Prudu predstavljao Stjepan Gabrić, i Hrvatskim vodama, bez kojih taj projekt ne bi bio realiziran. – Sada je na našoj gradskoj tvrtki Metković d.o.o. da dobro gospodari ovim objektom – rekla je gradonačelnica.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da je tim projektom završen Projekt Jadran u koji je od 2004. godine uloženo dvjesto milijuna eura. Biljni uređaj ne zahtijeva velike troškove održavanja, a ima veliku ulogu u zaštiti voda.

Gospođa Elizabeta Kos, pomoćnica ministra poljoprivrede, Uprava za vodno gospodarstvo, istaknula je da taj projekt važan zbog ekološkoga i održivog razvoja te razvoja turizma na našim prostorima.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je da je riječ o investiciji koja pokazuje da naš kraj ide u smjeru razvoja održivoga gospodarstva i funkcioniranja u skladu s prirodom. – Izgradnjom pročišćivača osiguravaju se nužni uvjeti za održiv razvoj ovoga kraja jer se komunalne otpadne vode obrađuju u biljnom uređaju pa je to dugoročno kvalitetno rješenje za ekosustav – rekao je ministar Dobrović.