vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Gradska glazba Metković proslavila 130 godina postojanja

Metković, 21.7.2016. - Svečanim koncertom na Trgu kralja Tomislava Gradska glazba Metković proslavila je 130 godina od svoga osnutka davne 1886.

Program proslave počeo je mimohodom gradskim ulicama, u kojemu su uz metkovske glazbare sudjelovali i njihovi gosti: Gradska glazba Zadar, Hrvatska seljačka glazba Komin, Gradska glazba Opuzen i HUU Izvor glazba Zaton.

Na Trgu je mnogobrojnu publiku, gostujuće glazbe i slavljenike pozdravila gradonačelnica Katarina Ujdur, koja je Gradskoj glazbi Metković čestitala visoku obljetnicu i zaželjela dug i uspješan rad. Predsjednik Društva Pavo Jerković osvrnuo se na dugu i bogatu povijest naše glazbe, zahvalivši svima koji su tijekom 130 godina u njoj djelovali ili joj pomagali na kakav drugi način. Zahvalio je i gostujućim glazbama koje su nam došle uveličati slavlje te uručio priznanja najstarijim glazbarima Ivi Pavloviću i Duji Mijiću, koje je umjesto njega primio sin Mario.

Redali su se nastupi Gradske glazba Zadar, Hrvatske seljačke glazbe Komin, Gradske glazbe Opuzen i HUU Izvor glazbe iz Zatona. Zanimljivo je da je kapelnik Zadrana Dražen Habuš na kraju sa svojom glazbom otpjevao popularnu Kalelargu, a za njim se povela i publika.

Prije nastupa domaćina predsjednik Jerković priznanja je predao još dvojici starih glazbara – Ivi Brljeviću i Nikoli Mostarcu.

Pod ravnanjem Stipana Krmića domaći su glazbari izveli polusatni koncert u kojemu se za svakoga moglo naći ponešto. Nakon veselih nota, predsjednik Jerković svima je čestitao Svetoga Iliju, a potom su se svi uputili na drugi dio Trga, gdje su im članovi Pivčeve kale iz Opuzena priredili ukusan obrok.