vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Konoplja kao lijek

Metković, 16.9.2016. - Sinoć je u GKS-u održano predavanje o ljekovitosti konoplje, njezinome uzgoju i izradi ljekovitih pripravaka. Predavač Božidar Radišić istaknuo je da njezina uporaba seže u daleku prošlost te da su je drevni narodi koristili kao hranu i lijek, ali i kao građevinski i odjevni materijal.

Postoje tri vrste konoplje – industrijska, indijska i ruderalna, no ono što najviše zanima znanstvenike je njezino ljekovito djelovanje u borbi protiv autoimunih bolesti poput epilepsije, multiple skleroze, lupusa, Chronove bolesti i nekih malignih bolesti. Konopljino ulje sadrži kanabionide koji uništavaju stanice raka, dok s druge strane jačaju imunološki sustav i nemaju nikakav negativan učinak na ostale zdrave stanice u organizmu. Smatra se da je to najistraženija biljka na svijetu, od koje se pripravci mogu koristiti na razne načine za inhaliranje, oralnu primjenu i rektalno.

Posjetitelje je zanimalo doziranje i kako mogu doznati kakvoću konopljina ulja koje oni nabavljaju, na što je Radišić odgovorio da u Sloveniji postoji laboratorij za utvrđivanje kakvoće konopljina ulja.

Konoplja ljudima i okolišu nudi brojne mogućnosti koje su ekološki prihvatljivije od drugih suvremenih materijala, no nažalost i dalje ostaje u svojevrsnom zakonskom procijepu te uporaba ljekovitih pripravaka od nje zakonski varira od države do države.
M. Pehar