vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Četvrt stoljeća od akcije kojom je osvojeno oružje i oruđe oteto Hrvatskoj

Metković, 16.9.2016. - U srijedu, 14. rujna prigodnom je svečanošću u Pločama obilježena 25. obljetnica akcije Zelena tabla - Male bare, kojom je zauzeto skladište oružja i streljiva što je poslužilo u obrani juga RH. Riječ je o oružju i oruđu koje su nekadašnje komunističke vlasti otele teritorijalnim obranama neretvanskih i susjednih općina i predale ga tadašnjoj JNA. To se dogodilo diljem Hrvatske pa smo početak agresije na domovinu dočekali potpuno razoružani.

Tom je prilikom održan svečani mimohod od spomenika poginulim braniteljima do crkve Kraljice Neba i Zemlje, gdje su se postrojili sudionici te akcije. Pukovnik Milenko Jelić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, veteran IV. gardijske brigade i sudionik u akciji iz skupine od 12 pripadnika IV. gardijske brigade iz Splita i Sinja, prisjetio se toga događaja.

– Dragi prijatelji, poznata vam je rečenica: „Kada krenemo gorjet će nebo i zemlja“, a vi se dobro sjećate da je već te večeri davne 1991. godine gorjelo nebo, zemlja i more, pogođen je i zapaljen prvi neprijateljski ratni brod. Tukli su nas s kopna, brodski topovi s mora, raketirali avioni, ali te noći ništa nas nije moglo zaustaviti da vratimo ono što je i bilo naše – oružje i opremu koje je doprinijelo obrani Dalmacije i cijele Hrvatske od velikosrpskog agresora. Da žrtve ne budu kudikamo veće, sačuvao nas je dragi Bog i krunica oko vrata, koja nam je uvijek davala snagu kada je bilo najteže.

Osim Jelića nazočnima su se obratili i gradonačelnik Ploča Hrvoje Vejić, župan Nikola Dobroslavić, član stožera akcije Goran Kovač i tadašnji ministar obrane Luka Bebić.

Prisjećajući se akcije, veteran Četvrte Roland Magzan, tada pripadnik A satnije ZNG-a koja je s pojačanjem iz Splita bila nositelj akcije, sjetio se zgode pri napadu na ratnu luku u Baćini, gdje je stigao s dva kamiona gardista. Već na prilazu luci ranjen je vozač kamiona Ilija Volarević. Tijekom višesatnih borbi s pripadnicima JNA, dio kojih je bio na obali, a dio na brodovima s kojih se pucalo teškim strojnicama, zarobljeni su časnik i dočasnik koji su ostali bez streljiva, iako ih se ranije višekratno pozivalo na predaju. Kada su se gardisti povukli u bazu u Metković, tijekom ranih jutarnjih sati Roland je toga vidljivo prestrašena časnika upitao što mu je i zašto se nije ranije predao, na što je dobio odgovor da su mu hadezeovci pobili obitelj, suprugu i dvije kćeri te da on nema više razloga živjeti. Inače, obitelj mu je živjela u stanu u Pločama. Tako su mu rekli njegovi nadređeni, kao i ostalim vojnicima koji su živjeli u Pločama, a zatekli su se u vojarni kao pripadnici JNA. Sigurno bi se borio i dalje da je imao streljiva. Tijekom cijeloga postupanja s njim, kao zarobljenik nije bio maltretiran, kao ni i ostali. Da bi ga razuvjerio, Roland je zarobljenoga časnika odveo kući u Metković, odakle je nazvao susjedu preko koje je obavio razgovor sa suprugom. Saznavši da mu je obitelj dobro i da ih nitko nije dirao te da su mu nadređeni lagali, rasplakao se. Poslije je razmijenjen. Dio ročnika JNA tada je prebačen u vojarnu u Metkoviću, odakle je narednih dana pušten kućama s novcem i civilnom odjećom za put.

Ispred ulaza u nekadašnje skladište u Malim barama, veterani IV. gardijske brigade DNŽ, tada sudionici akcije kao pripadnici A satnije ZNG-a iz Metkovića, sa suborcima pristiglima iz Splita zapalili su svijeću kod spomen-obilježja jedinom poginulom u akciji i pripadniku IV. gardijske brigade Anti Vrdoljaku. Tu obljetnicu veterani će obilježiti i prigodnim boćarskim turnirom, koji planiraju održati u nedjelju, 18. rujna.

Iz Metkovića su na svečanosti sudjelovali još veterani policije, pričuvnoga sastava ZNG-a i PZO-a. Na polaganju vijenaca sudjelovali su i predstavnici Grada Metkovića predvođeni zamjenikom gradonačelnice Nikolom Grmojom.

Od nekadašnjih sudionika akcije, pripadnika A satnije ZNG-a iz Metkovića, na proslavi, nažalost, nije bilo petorice. U Domovinskom ratu kasnije su poginuli Renato Čović, Boro Brečić i Marijo Nikolić – Kiš, dok su nakon rata preminuli Marko Sušak i Željko Ćelić.
Pripremio: B. Markota