vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

KoHOM na Vijeću u Metkoviću najavio neke promjene

Metković, 18.9.2016. - Na Vijeću KoHOM-a, održanom jučer u Metkoviću, sastali su se predstavnici liječnika obiteljske medicine iz cijele Hrvatske kako bi se dogovorili oko pripreme za rad s novom zdravstvenom administracijom, Ministarstvom zdravlja i HZZO-om.

Predsjednica KoHOM-a (koordinacija hrvatske obiteljske medicine) dr. Vikica Krolo, specijalistice obiteljske medicine, rekla je da se u svrhu kvalitetnije skrbi za pacijente nastoji čestim sastancima te organizacije što više spoznati što muči pacijente te im izaći u susret u što većem obimu, od same usluge liječenja do administracije, o čemu komuniciraju s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Krolo ističe da se liječnici ponajprije trebaju baviti liječenjem pacijenata, a ne administracijom, uzimajući kao primjer veliki broj pacijenata u radnom danu liječnika, te premalo vremena za svakog od njih individualno. Tim je povodom ovoga ljeta provedena akcija „20 minuta za svakog pacijenta“, a to je vrijeme potrebno da bi se provelo kvalitetno liječenje, dok se samim time smanjuje mogućnost liječničke pogreške. Nadalje, predsjednica KoHOM-a pojašnjava pitanje e-kartona, za koji liječnici nisu bili praktično spremni. Ta je zamisao malo teže zaživjela, a problem je dodatno stvorila činjenica da pacijenti moraju osobno dati potpise za izradu takvih zdravstvenih kartona. Zabrinutost građana bila je prije svega usmjerena na zaštitu podataka o njihovom zdravlju koji se nalaze unutar takvih e-kartona. Krolo kaže da se za visoku razinu tajnosti podataka brine tvrtka Ericsson, koja daje informatičku podršku u provedbi projekta. Zajedničkim sastancima predstavnika zdravstvenih djelatnika, pacijenata i predstavnika operativne podrške nastojat će se provesti implementacija e-kartona.

– Ako buduća zdravstvena vlast ne želi ili ne zna kako, mi znamo i hoćemo, makar samoinicijativno. Puno vremena je prošlo u čekanjima političkih odluka, a previše naših pacijenata sa zdravstvenim potrebama zbog toga ispašta u svakodnevnom radu. Ministri su dobrodošli saslušati argumente o teškoćama u radu obiteljskih liječnika, ali ne i miješati se u organizaciju našeg posla, ako ga ne poznaju, i donositi paušalne i besmislene ocjene te kritike naših aktivnosti. KoHOM poziva svakoga ministra da dođe i provede radni dan u našim ordinacijama u gradu i na selu te da uvidi probleme o kojima govorimo. Naši prijedlozi su uvijek primjenjivi i brzo provedivi te stoga očekujemo partnerski odnos, a isto tako smo uvijek spremni na kritiku i bojkot pogrešnih i loših odluka.

Pozvat ćemo sve doktore obiteljske medicine, radnike domova zdravlja, da podnesu zakonski osnovane zahtjeve domovima zdravlja, županijama, gradovima uz svu pravnu pomoć KoHOM-a. Trajanje prvoga dijela akcije je do siječnja 2017. Kako bismo osigurali našim liječnicima dostojanstven život i rad, KoHOM će primati i obrađivati odbijenice te nastaviti daljnje aktivnosti protiv onih domova zdravlja i ustanova koji su odbili suradnju. To će, na žalost pacijenata, dovesti do odlaska liječnika u sredine gdje su potrebitiji i gdje će im se dopustiti odmah odlazak u privatnu praksu. Sve županije će o tome biti posebno obaviještene, a one koje žele surađivati dobit će KoHOM-ovu besplatnu stručnu i konzultativnu pomoć u unapređenju primarne zdravstvene zaštite. One županije koje ne odobre privatnu praksu/koncesiju vrlo će brzo svojim građanima morati objasniti nestanak liječnika – podvukla je Krolo i nastavila da im je dosta toga što HZZ-o stalno kažnjava liječnike obiteljske medicine zbog administrativnih propusta (pisanje putnih naloga, ortopedskih pomagala i lijekova mimo smjernica HZZO-a, a sve to na indikaciju bolničkih liječnika).

– To izaziva ogromno opterećenje i stres u radu obiteljskih liječnika. Javnosti ćemo iznijeti, kad već to HZZO ne želi, a molimo ih već desetak godina, sve najčešće kazne i pravila koja obiteljski liječnici moraju poštivati – od bolovanja, obrada za komisiju, lijekova i pomagala. Ta pravila su daleko stroža od onih s kojima su se pacijenti do sada susretali kod svojih liječnika. Cijenu dobrote i želje za pomoći do sada su uredno plaćali obiteljski liječnici iznosima kazni od 500 do 40 tisuća kuna. Iako trošimo samo do 6% zdravstvenog proračuna, najkontroliraniji i najuređeniji smo dio sustava. Nas se stalno „reformira“, dok u isto vrijeme ogromna sredstva nestaju u crnim rupama ostatka zdravstva, a najviše u bolnicama. Postoji stalno prisutan nerazmjer u kontrolama i kaznama bolnica i obiteljske medicine, a dokazi tome su u godišnjim izvještajima HZZO-a. I običan laik iz toga može zaključiti da su bolničke državne ustanove u Hrvatskoj „svete krave“, a obiteljski doktori „krivci za sve“, što naravno ne stoji. HZZO se ne usudi uvesti reda u sve ustanove. U isto vrijeme rastu troškovi te nezadovoljstvo pacijenata i radnika bolničkim sustavom.

Ubuduće liječnici neće ispisivati ispričnice za izostanak s nastave za školsku djecu, ako ih stvarno nisu liječili, niti će ispisivati razne nepotrebne potvrde. Opravdavanje izostanka obveza je roditelja i nastavnika. Datum početka provođenja ovih mjera je 1. listopada, a objavit ćemo popis kriterija i potvrda koje više nećemo ispunjavati – zaključila je predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.