vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Okončan posjet gostiju iz osam zemalja Gimnaziji Metković

Metković, 24.9.2016. - U sklopu svojih međunarodnih projekata Gimnazija Metković je od 18. do 24. rujna bila domaćinom 33 učenika i 17 profesora osnovnih i srednjih škola iz Švedske, Litve, Slovačke, Poljske, Italije, Francuske, Španjolske i Portugala.

Oni su u Metkoviću boravili u sklopu Erasmus plus projekta Can you tell me the way to...? / Tradicionalne staze. Taj dvogodišnji projekt razmjene učenika i nastavnika započet je prošle školske godine, a preko hrvatske Agencije za mobilnost i programe EU s 20 000 eura financira ga Europska unija. Tema projekta je istraživanje i digitalno bilježenje tradicionalnih puteva trgovine, hodočašća i prometa u svih devet projektnih zemalja, sve u svrhu upoznavanja drugih kultura, zaštite okoliša i obogaćivanja turističke ponude, ali i unaprjeđivanja nastave kroz međupredmetnu dimenziju.

Koordinator projekta u Gimnaziji Metković je prof. engleskog jezika Branka Vladimir u suradnji s prof. povijesti i umjetnosti Jagodom Krešić, a u protekloj školskoj godini ostvarene su tri projektne mobilnosti – posjete školama u Švedskoj, Italiji i Portugalu.

Kao domaćin te projektne mobilnosti, Gimnazija Metković je pripremila tjedni program u kojemu su učenici i profesori sa svojim partnerima iz osam zemalja izvršavali projektne zadatke te pritom upoznavavali naš kraj i jedni druge, produbljivali znanje o svijetu i vježbali strane jezike.

Gosti su, osim Metkovića i upoznavanja njegovih prirodnih i kulturnih znamenitosti, u Slivnu pješačili do Smrdana iznad Kleka, u Stonu su obišli Solanu i zidine, a u Dubrovniku su uz stručno vodstvo obišli gradske zidine i izložbe na Lokrumu. Naravno, jedan dan bio je odvojen za vožnju tradicionalnom neretvanskom lađom po jezeru Kuti, kao i obilazak Ušća Neretve i Opuzena.

Sinoć je u gimnazijskoj sportskoj dvorani održana završna svečanost, koju je uveličao nastup Gradske glazbe Metković pod ravnanjem Stipana Krmića. Svečanost je započela himnom EU Oda radosti u izvođenju naših glazbara, nakon čega su učenici izvodili prigodan program na svim jezicima, a glazbari su svirali vesele melodije. Tako se moglo čuti kako se smijemo na devet jezika te Ujevićeve i Šimićeve pjesme na hrvatskome, engleskome i njemačkome, a prikazan je i videouradak o važnosti učenja stranih jezika. Naravno, bilo je puno smijeha i pljeskanja.

Nakon večernjega domjenka, mladi su se uz glazbu nastavili zabavljati u školskome vrtu.