vijesti www.metkovic.hr

 Humanost

U utrci za Marija Metković i dolina pokazali veliko srce

Metković, 25.9.2016. - Preko pet stotina trkača iz Metkovića i cijele doline Neretve, kojima su se pridružili i mnogi šetači, danas je pokazalo veliko srce uključivši se u humanitarnu utrku za teško bolesnoga Marija Skočibušića i tako pomogli njegovoj obitelji koje se već dugo bori s visokim troškovima njegova liječenja.

Metkovska Udruga Neretva run i biciklistički klubovi Metković i Relaks pokrenuli su humanitarnu akciju kojoj su se pridružile mnoge sportske i druge udruge te pojedinci iz cijele doline Neretve. Nakana im je bila organizirati veliku humanitarnu utrku i biciklijadu za koje su natjecatelji prema svojim mogućnostima uplaćivali kotizaciju. Budući da je utrka bila oglašena preko web-stranica i društvenih mreža, mnogi su i prije nje uplatili svoje priloge za Marijevo liječenje, a mnogi su građani to učinili danas na Trgu.

Danas je Trg kralja Tomislava bio ogledalo Metkovske i Neretvanske humanosti. U 17:30 prvo su biciklisti odvozili svoj Humanitarni đir, a kada su nakon njih na Trg počele pristizati skupine trkača bilo je jasno da će akcija uspjeti. Velika je gužva vladala na mjestu za prijave trkača, ali i na mjestima gdje su se primali humanitarni prilozi te prodavali suveniri i kolači. Akciji se pridružila i metkovska Udruga Život, koja okuplja oboljele od malignih bolesti i članove njihovih obitelji.

Nije patetično reći da je pred start vladalo veliko uzbuđenje. Svi kao da su samo čekali znak za pojuriti uzbrdo ulicama stare gradske jezgre, uvjereni u sinergiju koja će pomoći Mariju. Posebno se motiviranim činio Ivan Zec, dijete Predolca, kojega je to brdo isklesalo u vrhunskoga trkača, specijaliziranoga baš za utrke u kojima treba svladavati visinske razlike. Dokazao je to prije tjedan dana kada je uvjerljivo pobijedio na četirikilometarskoj utrci stonskim zidinama. Gotovo da se nismo ni snašli, a Ivan se već pokazao pokraj staroga kina i utrčao u cilj. Samo mu je šest minuta trebalo da ustrče „kockama“ do crkve sv. Ilije, spusti se ulicama Vladimira Nazora i Paška Baburice do Potkraja pa nazad Ulicom Oca Ante Gabrića do cilja. No, ni drugi nisu zaostali. Odmah za njim stigli su Luka Vuletić i Luka Glaviškić, a i cure su pretekle mnoge muške trkače. Prva je do cilja dotrčala Antonija Cvitković pa za njom Petra Obšivač. Treća je bila više nego dvostruko starija Biljana Taslak, koja je maratonka pa joj ovako kratke utrke baš i ne leže. Biljana je nedavno u Stonu u utrci na 15 kilometra u cilj stigla druga.

Medalje su najboljima uručili dopredsjednik SU Neretva run Marko Maka Veraja i predsjednica NO SU Neretva run Simona Pavlović. Uime obitelji Skočibušić svima je zahvalio Marijev sin Leon.Vjerojatno će, potaknuti ovim izvješćem, biti još onih koji žele i mogu pomoći obitelji Skočibušić. Za to postoji bankovni račun na ime Mario Skočibušić, a IBAN je HR47 2340 0093 2060 4580 8.