vijesti www.metkovic.hr

 Radionica

Jačanje primjene Zakona u lovstvu i zaštiti prirode

Metković, 29.9.2016. - Udruga BIOM koja se bavi zaštitom prirode, jučer je u galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković održala radionicu na temu Jačanje primjene Zakona u lovstvu i zaštiti prirode.

Dipl. ing. šumarstva Ivan Budinski kao glavnu svrhu radionice istaknuo je sprječavanje krivolova. Da bi se to postiglo potrebna je veća suradnja među akterima kojih se ta problematika tiče. Iako je zamijećen izniman napredak u sprječavanju krivolova, još treba napredovati na drugim planovima, poput nelegalne melioracije močvarnoga područja.

Uz predavače iz Udruge BIOM na radionici su sudjelovali i predstavnici lovačkih društava, ornitoloških udruga, udruga za zaštitu prirode, Turističke zajednice i policije. Mogle su se čuti primjedbe da se dolina Neretve ne rasprostire samo u Hrvatskoj nego je to jedinstven prostor koji uključuje i Hutovo blato. Stoga problem treba promatrati šire, čak i u europskom kontekstu.

Važno je naglasiti da se radionica odvijala u okviru projekta Adriatic Flyway 3, koji je usmjeren na razvoj funkcionalnih mreža područja koja su strateški bitna odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta ptica selica na Jadranskom preletničkom putu.
F. Bokan