vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

U susret novom dobu zajedno s robotima

Metković, 18.10.2016. - Za maturante Gimnazije Metković jučer je u njihovoj školskoj čitaonici održana tribina pod nazivom U susret novom dobu zajedno s robotima, na kojoj je govorio profesor dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku je okupljene pozdravio moderator tribine Marko Kravar, ujedno i predsjednik Udruge Narenta u čijoj se organizaciji tribina održala. Profesor Jerebić tijekom zanimljiva predavanja o načinu života čovjeka uz pomoć robotike i robota često je imao interakciju s učenicima koje je navedena tema zaintrigirala. Profesor je povijesnim presjekom razvoja robotike pokušao predočiti zanimanje čovjeka za robote te prilagodbu čovječanstva na funkcioniranje uz električne prijatelje.

Roboti su nastali prije šezdesetak godina kako bi se čovjeku olakšali jednostavni poslovi, a već sada u 21. stoljeću programirani roboti uz pomoć senzora i sofisticiranih algoritama mogu izvesti kirurški zahvat, što je potvrđeno time da je robot uspješno odstranio tumor na ljudskome mozgu.

Jerebić je tako uz primjere i poučne videozapise učenike uveo u svijet robotike te im je najavio što ih sve očekuje ako školovanje nastave na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno je spomenuo uspješne pojedince koju su nakon završetka toga fakulteta u robotici postigli uspjehe svjetskih razmjera pa ih je tako motivirao da uđu u svijet računalstva i robotike.
J. Vučković