vijesti www.metkovic.hr

 Park prirode

Grad Metković obnavlja inicijativu za proglašenjem Parka prirode

Metković, 18.10.2016. - Grad Metković uputio je službeni dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, kojim se traži obnova inicijative za proglašenjem Parka prirode na određenim područjima u dolini Neretve. Posebno je istaknuta važnost očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, ali i alarmantnost trenutne situacije na terenu.

Postupak proglašenja doline Neretve parkom prirode obustavljen je 2007., kada je Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Delte Neretve parkom prirode, što se 30. svibnja trebalo održati u Metkoviću, a dan, tj. dva kasnije u Opuzenu i Pločama iznenada je otkazano pod, ne baš, jasnim okolnostima. Evo što smo o tome tada pisali.

„Prije petnaestak dana Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Delte Neretve parkom prirode. Građani su materijale mogli pogledati u Metkoviću u prostorijama Gradskog poglavarstva, u Opuzenu u Gradskoj vijećnici i u Pločama u prostorijama Gradskog poglavarstva. Stanovnici općina Kula Norinska, Slivno i Zažablje pozvani su da na jednom od tri spomenuta mjesta pogledaju izložene materijale te da, također, nazoče i javnom izlaganju. U Metkoviću je sve bilo spremno za skup, rezerviran termin u GKS-u, pripremljena tehnička podrška, a onda na sam dan održavanja javljeno nam je kako je sve otkazano.

Neslužbeno doznajemo da je delegacija neretvanskih gradova i općina, osim Metkovića, dan-dva prije zakazanog izlaganja posjetila Ministarstvo te da su uspjeli nagovoriti Ministra da otkaže javnu raspravu. Time je dugo pripreman projekt zaustavljen tj., smatraju mnogi, gurnut pod tepih, iako je bio jedan od aduta ovoga Ministarstva i Vlade. I ne samo to. Hrvatska, kao kandidat za članstvo u EU, ima obvezu dolinu Neretve proglasiti parkom prirode jer je ona proglašena Ramsarskim područjem (što je Hrvatska davno potpisala), a dolina Neretve postaje područje EU ekološke mreže NATURA 2000 čim Hrvatska uđe u EU…“

Godinu dana ranije na tu temu razgovarali smo s Davorinom Markovićem, tadašnjim ravnateljem Državnoga zavoda za zaštitu prirode, a u članku Izvadci iz Stručne podloge za zaštitu osvrnuli smo se na činjenice koje stoje u tome dokumentu te opstrukcije kojima se baratalo u medijima, ali i među stanovništvom doline Neretve.