vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Sjećanje na nestale pripadnike izvidničko-diverzantskoga voda

Metković, 24.10.2016. - Jučer je u Dolima kod Slanog obilježena 25. obljetnica nestanka pripadnika izvidničko-diverzantskoga voda IV. gardijske brigade: Fernanda Delucchija, Arnolda Nožića, Alejandra Nestora Patrona, Branka Andreasa Pilsela, Miljenka Tadića koji su 23. listopada 1991. u borbi s nadmoćnijim neprijateljskim brodom nestali na moru kod Dola. Njihova tijela nikad nisu pronađena.

Uz veterane Četvrte iz Splita i Metkovića te obitelji nestalih branitelja u programu obilježavanja sudjelovali su izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH brigadir Tihomir Kundid, zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. Svetu misu za poginule i nestale branitelje u crkvi Velike Gospe u Dolima služio je mjesni župnik don Jozo Sebežević. Na rivi kod spomenika nazočnima se obratio Drago Pilsel, koji je uime obitelji nestalih branitelja zahvalio svima na dolasku te se kratko prisjetio okolnosti njihova stradanja. Skupu su se obratili i župan Dobroslavić, zamjenik ministra Vukić i brigadir Kundid. Potom su položeni vijenci kod spomenika nestalim braniteljima, sagrađenoga uz samu morsku obalu. Počasni pozdrav tom prilikom dali su pripadnici II. mtb – Pauci, a nakon toga su obitelji nestalih branitelja u more spustili vijence i cvijeće.

Veterani IV. gardijske brigade DNŽ pozivaju zainteresirane članove da se jave u Udrugu radi odlaska nekadašnjih terena kod Ravnog i Čepikuća, povodom obilježavanja 25. obljetnice neprijateljske agresije na jug Domovine i herojske obrane.
B. Markota