vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Tri neretvanska vjenčanja u Dječjem vrtiću 'Radost'

Metković, 27.10.2016. - Zanimljiv događaj upriličio je jučer Dječji vrtić Radost u Metkoviću, naime, čak su se tri vjenčanja održala istoga dana. Ako vas je uvodna rečenica zbunila, objasnimo da su se „vjenčala“ tri para vrtićkoga uzrasta.

Krenimo redom, kako nam govore tete iz vrtića Jadranka Jerković i Tonćika Gujinović, sve je krenulo tako što je dječak Mate Borovac svakodnevno dolazio u vrtić s gitarom te svojim vršnjacima i tetama iz vrtića izvodio svatovske pjesme. Tete su Matu pitale bi li se on „ženio“, a Mate im je rekao da bi on „ženio“ djevojčicu Maru Plećaš. Tete su uz pomoć Viktora Begića iz KUD-a Metković odlučile organizirati radionice na kojima su djeca učila o neretvanskim svadbenim običajima te su na njima izrađivali nošnje i znamenja koja se vežu uz vjenčanja.

Od velike pomoći bili su roditelji, bake i djedovi djece, koji su prenoseći svoja iskustva pomogli tetama i djeci da uspješno organiziraju čak tri „vjenčanja“. U izvedbi toga simpatičnog projekta pomogao je stručni tim DV Radost, a tete su pozvale glazbenu grupu Neretvanski gusari da pjesmom uveliča „svadbenu svečanost“.

Sami „obredi“ vjenčanja održali su se u prostoru DV Radost, gdje su „brakove“ sklopili Mate Borovac i Mara Plećaš, David Jelinić i Marijeta Stanjko te mladi bračni par Mate Zlojić i Danica Vrankić. Nakon „obreda“ koji je održao mali „svećenik“ Luka Grmoja, svatovi su se s barjaktarom na čelu kolone uputili ulicama na koje su im susjedi iznijeli napitke, kolače, torte, sve uz sjaj prskalica. Radost, veselje i pjesma dovoljno su govorili o tome koliko je projekt uspio. Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji koju smo pripremili, a trima parovima želimo svu sreću u mirnim „bračnim lukama“ u koje su jučer „uplovili“.
J. Vučković