vijesti www.metkovic.hr

 Konferencija

Integracija imigranata u male zemlje EU

Metković, 27.10.2016. - U Hotelu Narona u Metkoviću jučer se održala konferencija na temu Integracija imigranata, procesi, problemi i predrasude.

Na tome međunarodnom skupu Miljenko Glasović je na zadanu temu govorio uime organizatora - Udruge za očuvanje neretvanske baštine Opuzen. Astra Ozola iz Latvije je govorila o projektu PASSWORLD - pokušaj reakcije na situaciju u EU, odnosno o spremnosti malih država za integraciju izbjeglica. Predstavljajući MUP, Antonio Vulas govorio je o iskustvima migracijske krize u Hrvatskoj, a Rasa Žilione iz Litve govorila je o novim izazovima u eri migracije iz perspektive svoje države. Dvije govornice iz Estonije; Jana Selesneva i Jana Naster prenijele su svoja iskustva u rada s izbjeglicama koje su tražile azil u Izbjegličkome centru VAO. Još jedna govornica iz Estonije, Veronika Nuter, pojasnila je integraciju imigranata kroz igre - pomoćna sredstva u učenju jezika.

Na samome kraju skupa okupljeni su edukacijski dio projekta integracije izbjeglica prošli i sami testiranjem PASSWORLD igara.

Okupljeni iz Hrvatske, Latvije, Litve, Bosne i Hercegovine te Estonije za zaključak konferencije stavili su naglasak na radu za što uspješniju integraciju izbjeglica koje na izbjegličkoj ruti dođu u male europske zemlje, kao što je i naša.
J. Vučković