vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Putopisno predavanje 'Vlaji na Himalaji'

Metković, 1.11.2016. - U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Metković proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić i poznati glumac Vedran Mlikota održali su putopisno predavanje duhovito nazvano Vlaji na Himalaji, tijekom kojega su posjetiteljima slikom i riječju nastojali opisati svoju prošlogodišnju ekspediciju na Himalajsko gorje.

Predavanje je obilovalo mnoštvom zanimljivih fotografija i videosadržaja kojima su prikazane opasnosti na usponu pa i nesretni slučajevi, ali i trenutci zadovoljstva kada se ostvari cilj ekspedicije. Uz mnogobrojne detalje opisali su i lokalne stanovnike koji kao nosači opreme i namirnica na svojim ramenima nose terete od preko 50 kg, i to tijekom cijele ekspedicije. Posebno su naglasili da je za takve ekspedicije potrebna iznimna tjelesna priprema.

Božić je objasnio razliku između pionirskoga alpinizma, koji odlikuju niži sigurnosni standardi, poput nevezivanja užetom, i modernoga komercijalnog alpinizma sa znatno višim sigurnosnim standardima. Pionirski je alpinizam svoje vrhunce dosegao sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su osvojeni najviši svjetski vrhovi.

Božić je najavio nove ekspedicije na Himalaju, a za svrhu predavanja rekao je da njime želi potaknuti mlade ljude na bavljenje alpinizmom, o čemu su mu posjetitelji na kraju postavljali pitanja.