vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Kako filmsku umjetnost približiti učenicima

Metković, 3.11.2016. - Sinoć je u GKS-u održan seminar za učitelje razredne predmetne nastave pod nazivom Sedmi kontinent. Kako nam je kazala voditeljica programa Ivana Jakobović Alpeza, primarni je cilj projekta Sedmi kontinent razvijati filmsku pismenost kod djece, a to podrazumijeva razumijevanje filma, osvještavanje i radoznalost u odabiru, kompetenciju u kritičkom gledanju filma i sposobnost analize njegova sadržaja.

Program je nazvan prema filmu Dušana Vukotića u kojemu djeca putuju na kontinent gdje će vrijediti samo njihova pravila. U projektu godišnje sudjeluje dvadeset tisuća djece.

Seminar je okupio velik broj polaznika koji su na početku pogledali film Charlieja Chaplina Mališan, koji govori o skitnici koja pronalazi napušteno dijete te počinje brinuti o njemu. Nakon projekcije filma polaznici su slušali predavanja o medijskoj pismenosti, poznavanju medijske kulture te o samom projektu Sedmi kontinent.

Učiteljica razredne nastave Ljiljana Studeni u svome je predavanju govorila o medijskoj pismenosti kod djece. Popularna uzrečica O ukusima se ne raspravlja, prema njezinu mišljenju, nije točna jer bilo koji sadržaj treba vrednovati prema uloženom trudu, a ne samo prema vizualno-scenskom dojmu. Posebno se osvrnula na odnos kvantitete i kvalitete, pri čemu je istaknula da masovnost proizvodnje medijskog sadržaja nužno ne mora značiti kvalitetu.

Profesorica hrvatskoga jezika Snježana Gabelić u svome je predavanju govorila o medijskoj kulturi te kako djeci objasniti filmske žanrove. Posebno je istaknula načine na koje se djecu može motivirati da suvremenom tehnologijom prave vlastite filmske uratke. Na računalu je moguće animacijom napraviti mnoštvo edukativnih sadržaja za djecu, samo ih je potrebno zainteresirati.
F. Bokan