vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Način i uvjeti prijave na novi natječaj za energetskoj obnovu višestambenih zgrada

Metković, 7.11.2016. - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, organizira sutra u Dubrovniku u 15 sati u prostorijama Županijske gospodarske komore (ul. Petra Čingrije 6) radionicu o načinu i uvjetima prijave na novi natječaj za energetskoj obnovu višestambenih zgrada.

Naime, Iz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ do 2020. godine Hrvatskoj je za tu namjenu na raspolaganju 70 milijuna eura. Natječaj za prvi krug korištenja poticaja u iznosu od 147 milijuna kuna 17. listopada raspisalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Projektni prijedlozi se u roku od 90 dana, zaključno s 16.01.2017. godine, dostavljaju Posredničkom tijelu razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje provodi odabir projekata. Cijeli postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, a završava odlukom o financiranju koji donosi ministar graditeljstva te sklapanjem ugovora s odabranim korisnikom sredstva.

Međutim, novi izvor financiranja podrazumijeva prilagodbu dosadašnjih uvjeta, pase pozivaju upravitelji zgrada i predstavnici stanara da detaljno prouče objavljeni javni poziv, kako bi što uspješnije kandidirali za raspoloživa sredstva. Posao će im olakšat Fond, odnosno njegov Sektor za energetsku učinkovitost koji će biti na raspolaganju u pripremi projekta i kompletiranju opsežne dokumentacije.

Stoga, dijelim Hrvatske održavaju se edukativne radionice, na kojima će djelatnici Fonda pojasniti sve izmjene u uvjetima prijave i financiranja te pravila provođenja postupaka javne nabave. Nakon toga, bit će dostupni upraviteljima i predstavnicima za individualna savjetovanja te će im dati detaljne upute za pripremu dokumentacije, ali i kasniju provedbu i praćenje projekata.

 

PROGRAM RADIONICE

 

RADNI DIO

15:00 - 15:20

Programi energetske obnove zgrada

Maja Buterin

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

15:20 - 16:00

Uloga Fonda u energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Samir Kerenović

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

16:00 - 16:30

Provođenje javne nabave za prijavitelje

Samir Kerenović

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

17:30 - 18:00

Pitanja i odgovori

18:00

Završetak događanja