vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Besplatno mjerenje šećera u krvi

Metković, 11.11.2016. - U sklopu Svjetskoga dana šećerne bolesti Ljekarna Draženović u Metkoviću, A. Starčevića 9 i Ljekarna Neven u Pločama, V. Nazora 4 organiziraju besplatna probirna mjerenja šećera u krvi, koja će održati 14. studenoga 2016. godine od 7 do 10 sati.

Osim toga, za pacijente koji već imaju dijagnozu šećerne bolesti magistre farmacije iz Ljekarne Draženović cijeli će taj dan biti na raspolaganju za sva pitanja o točnom načinu primjene lijekova, njihovom djelovanju i nuspojavama, smanjenju rizika od nastanka komplikacija, problemima s korištenjem aparata za mjerenje šećera i svim ostalim pitanjima o bolesti. Na mjerenje je poželjno je doći natašte.
  

Zašto trebam liječiti svoju šećernu bolest?

Prema podacima CroDiab registra, u Republici Hrvatskoj 2014. godine broj oboljelih odraslih osoba od šećerne bolesti tipa 2 iznosio je 254.296. Važno je naglasiti da je bolest otkrivena samo kod 50 % bolesnika tako da se ukupan broj oboljelih procjenjuje na više od 400.000.

Šećerna bolest je doživotno i kronično stanje koje zahtjeva pozorno nadziranje i kontrolu. Dugoročno, nekontrolirana visoka razina šećera u krvi može izazvati oštećenje cijelog niza tkiva i organa te neželjene događaje poput srčanog i moždanog udara, bubrežnog zatajenja, sljepoće ili amputacije stopala.