vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

Vrijeme kada bajlag nije bio nepoznanica

Metković, 12.11.2016. - Biciklisti s ove razglednice Metkovića sigurno su znali što je to bajlag. Nije isključeno da ga je koji od njih i imao na svome biciklu jer se tada oštećene vanjske gume nisu tek tako bacale. Unutrašnje su se gume krpale komadom stare gume i gumelezom, a preko vanjskih se stavljala zakrpa od dijela stare vanjske gume koja se zvala bajlag.

Ovu je nam je razglednicu iz Zagreba poslao kolekcionar i metkovski zet Zlatko Huzek, o kojemu smo svojedobno pisali u Metkovskome vjesniku br. 20 (str. 18). Riječ je o razglednici izrađenoj fotopostupkom, koja je iz Metkovića u Zagreb putovala 1956. Njome se neki Dragan javlja tajniku Vrhovnoga suda NRH dr. Joci Rucneru i srdačno ga pozdravlja.

Što se tiče naših sugrađana na slici, teško ćemo koga prepoznati, no treba pitati najstarije. Između prvoga i drugoga biciklista na drugoj strani Neretve vidi se tadašnja upravna zgrada T. P. Razvitak, a prema broju ljudi na Maloj rivi čini se da se nešto zanimljivo događa. Vjerujemo da će se ova razglednica svidjeti i metkovskim biciklistima, kojih je u zadnje vrijeme sve veći broj.