vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Arhitektura područja Grada Metkovića

Metković, 16.11.2016. - Sinoć je u galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena izložba „Arhitektura područja Grada Metkovića – od prapovijesti do suvremenog doba“. Uz Ustanovu za kulturu i šport organizatori izložbe i koautori su povjesničar umjetnosti Ivan Vekić i arheolog Ivan Volarević.

Uvodnu riječ na otvaranju izložbe imao je ravnatelj Ustanove za kulturu i šport Milan Kapović, koji je pozdravio posjetitelje te naglasio važnost očuvanja kulturne baštine, u što spada i metkovska arhitektura. Povjesničar umjetnosti Ivica Vekić ukratko je iznio povijesni pregled metkovskih građevina te kulturološke utjecaje koji ih odlikuju. Vekić ističe da je inicijativu za projekt s kolegom Volarevićem pokrenuo u svrhu predstavljanja kulturoloških osobina metkovskih građevina, kako kulturnoj javnosti, tako i drugim građanima koji još nemaju svijest o vrijednosti građevina uz koje svakodnevno prolaze. Jedan od glavnih ciljeva izložbe je i zaštita građevina kulturne i povijesnu vrijednost od neprimjerenih adaptacija, koje u konačnici često rezultiraju svojevrsnom devastacijom. Vekić ističe i to da se u metkovskoj arhitekturi od antike do suvremenoga doba vide različiti kulturološki utjecaji na gradnju, pri čemu dominiraju europski stilovi.

Ivan Volarević je iz svoga arheološkog kuta naglasio da građevine na području Metkovića dokazuju kontinuitet življenja na ovim prostorima, pri čemu se prepliću različiti utjecaji civilizacija koje su u određenom razdoblju imale dominantan utjecaj. O tome kontinuitetu svjedoče i tragovi naselja iz brončanoga doba na Predolcu i Verajinu repu. Mladim se autorima izložbe na otvaranju pridružila arhitektica Martina Kuran, koja je i autorica dijela stručnih tekstova.

Na kraju se okupljenima obratila gradonačelnica Katarina Ujdur, istaknuvši važnost toga projekta koji su započeli mladi stručnjaci, a koji je kulminirao edukativnom izložbom povijesna značaja za Metković.

Izložba s mnoštvom fotografija i opisa te maketa pročelja postavljena je tako da će biti zanimljiva i stručnjacima i laicima, i nerijetko će se dogoditi da zastanete pred kojom fotografijom i upitate se: „A gdje je ova građevina?“ Autorima izložbe svojim su uradcima pomogli učenici Srednje škole Metković i Gimnazije Metković te osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića, čiji su mentori bili: Vedran Nižić, Jagoda Krešić, Katarina Vasilj, Ante Leko i Dubravka Šešelj. Izložbu svakako pogledajte do 6. prosinca.
F. Bokan, I. Puljan