vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Kako se posljednje 32 godine mijenjala naša zelena dolina

Metković, 1.12.2016. - Pojam timelapse u fotografiji označava postupak snimanja niza fotografija s istoga mjesta u određenim vremenskim intervalima. Kada se od snimljenih fotografija načini video dobije se ubrzano odvijanje radnje. Kako se naša Zemlja mijenjala posljednje 32 godine prikazuje nam Google Earth Timelapse koji je s pet milijuna fotografija pokrio cijeli planet. Naravno, nas je zanimala naša dolina.

Premda se ne može zumirati kao kod „normalnoga“ Google Eartha, jer bi tada umjesto pet milijuna trebala valjda pet milijardi fotografija, ipak se može vidjeti što se sve događalo na terenu, ali i kako je napredovala tehnologija, tj. razlučivost fotografija. Mi smo za tri neretvanska grada izdvojili po tri fotografije u rasponu od 1984. do 2016. Kliknite na prvu da biste je uvećali i strjelicom desno na tipkovnici idite dalje.

Kod Metkovića je vidljiva gradnja, ali na posljednjoj fotografiji odskače nasip za obranu od poplave. Zanimljivo je da se odlagalište otpada na Dubravici na prvoj fotografiji još ne uočava. Izgleda da smo 1984. proizvodili stotinu puta manje otpada nego danas.

Zanimljivo je i područje Opuzena, i uzvodno i nizvodno, naročito kada je riječ o poljoprivrednim površinama. U odnosu na 1984. vide se promjene na zemljištu koje je pripadalo nekadašnjemu PIK-u Opuzen, uz metkovski Razvitak i Luku Ploče stožeru neretvanskoga gospodarskog trojstva. Još je zanimljivije pogledati što se događalo istočno od Opuzena u trokutu Opuzen-Metković-Kuti. Priroda je sve više uzmicala pod bagerima, naravno, ilegalno. Time se ni jedna vlast nije bavila, a izgleda da ni neće. Ipak, razumjeti treba i Neretvane koji su tako sebi osiguravali egzistenciju koju su izgubili u „privatizaciji“ uništavanjem svekolikoga neretvanskog gospodarstva.

Na području Ploča najuočljiviji je razvoj lučke infrastrukture. U Rogotinu se vidi promjena pokraj brdašca Sestrun gdje su izgrađeni (čijim novcem) bazeni za uzgoj jegulje (vuk ujeo magare). Na posljednjoj fotografiji dominira pristup autocesti A1.