vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani Četvrte u Dubrovniku na predstavljanju monografije II. gardijske brigade HV-a.

Metković, 7.12.2016. - Povodom obilježavanja 25. obljetnice herojske obrane tvrđave Srđ, simbola obrane Dubrovnika i ostalih dijelova opkoljenoga Grada, u sjećanje na Svetoga Nikolu, 6. prosinca 1991. Dubrovačko-neretvanska županija jučer je u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku predstavila monografiju II. gardijske brigade HV-a.

Na toj manifestaciji sudjelovali su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić, načelnici općina ili njihovi izaslanici šireg dubrovačkog područja, bivši vojni zapovjednici dubrovačkih postrojbi te predstavnici osnovnih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici udruge poginulih branitelja i udruga branitelja s dubrovačkog područja, branitelji iz raznih dijelova Lijepe Naše, kao i predstavnici Udruge veterana IV. gardijske brigade, podružnice Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao predstavnici i promotori monografije II. gardijske brigade Gromovi bili su predsjednik Udruge veterana II. gardijske brigade Ivan Krupec te voditelj projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog rata Krešimir Maretić.

Nakon himne i minute šutnje za poginule dubrovačke branitelje i sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, nazočnima se obratio župan Dobroslavić, a nakon njega emotivnim im se govorom obratio i predsjednik Udruge Krupec. Voditelj projekta Maretić govorio je o impresivnom ratnom putu te proslavljene gardijske postrojbe i njezinom projektu koji uključuje i donaciju monografije II. gardijska brigada HV-a 'Gromovi' svim osnovnim školama s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon obraćanja nazočnima, predstavnici Udruge veterana II. gardijske brigade uručili su monografije županu Dobroslaviću, pročelnici Skurić, predstavnicima Udruge poginulih i Udruge dubrovačkih branitelja, ratnim zapovjednicima dubrovačkih postrojbi te zaslužnim pojedincima i predstavnicima svih osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije.

Svrha toga projekta je bolja informiranost učenika i mladih o istinitosti Domovinskoga rata, iz pera onih koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i slobodne Republike Hrvatske, stvorene u krvi njezinih najboljih sinova. Također, želi se stati ukraj onima koji tu istinu negiraju i umanjuju, njome manipuliraju i iskrivljuju. Nastoji se promicati istina o Domovinskome ratu i njezino otimanje od zaborava.

Dvorana Ivana Pavla II. bila je prepuna onih koji su došli odati počast svim poginulim braniteljima te tako podržati tu manifestaciju koja je od velike važnosti za Dubrovnik, ali i za čitavu Hrvatsku.
Dane Rendulić