Zagrebački gitarski trio oduševio publiku u GKS-u

Metković, 2.10.2020. – U Galeriji Gradskoga kulturnog središta sinoć je izvrstan koncert održao Zagrebački gitarski trio u sastavu Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš.

Brojnoj publici predstavili su se djelima A. Vivaldija, C. Debussyja, F. Paraća i I. Albéniza.

Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Zagrebački gitarski trio jedan je od najdugovječnijih hrvatskih komornih sastava, koji od 1984. redovito nastupa u Hrvatskoj i Europi.

Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali hrvatski i inozemni autori.

Trio je snimio desetak nosača zvuka, a mnoge snimke napravili su i za Hrvatski radio. Dobitnici su Vjesnikove glazbene nagrade «Josip Slavenski» za 1996. godinu te nagrade Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika «Milka Trnina» i Ministarstva kulture Republike Hrvatske «Vladimir Nazor» za 2006. godinu. Prošle godine, povodom 35. godišnjice djelovanja, Croatia Records im je objavio CD s djelima Bacha, Sora, Schuberta i Brahmsa koji je dobio čak tri Porina, a između ostaloga i za najbolji album klasične glazbe.

Uz sviranje u Zagrebačkom gitarskom triju, njegovi članovi djeluju kao solisti te kao glazbeni pedagozi: Darko Petrinjak i István Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održan je uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content