Hodnjom Dinarom Veterani 4. gardijske brigade obilježili 25. obljetnicu oslobodilačkih operacija

Metković, 12.10.2020. – Ove godine obilježavamo 25. obljetnicu oslobodilačkih operacija Skok 1, Skok 2, Ljeto95, OLUJA, Maestral i Južni potez – značajne vojne operacije koje su dovele do oslobođenja okupiranih krajeva RH i završetka rata u BiH.

U toj obljetnici Veterani 4. gardijske brigade DNŽ izvršili su dvodnevnu hodnju na planini Dinari – prvu od njih nekoliko koje planiraju odraditi tijekom ove godine. Za hodnju trebalo je ponijeti opreme, hrane i vode za dva dana te veliku hrvatsku zastavu koju su planirali razviti na najvišim vrhovima Lištanski vrh (1794m), Žrvanj (1768) i Veliki bat (1856m). Kako ističu veterani, kod slaganja opreme „zastava je bila prioritet a ostalo koliko se mogne ponijeti.“

Želja_baner
Napoleon_baner

Na Lištanskom vrhu uspjeli su razviti zastavu sa sloganom IN HOC SIGNO VINCES (Pod ovim ćeš znakom pobijediti), a taj latinski slogan iz 4. stoljeća nalazi se i na ratnom grbu 4. gardijske brigade.

Hodnja je krenula usponom sa izvora Cetine, a planirana završiti u Uništima. Zbog nadolazećeg velikog nevremena i prvih kapi kiše koje su već počele padati u nedjelju poslijepodne povratak je bio prohodnijim putem, opet na izvor Cetine.

Tekst i foto: Branko Markota

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content