Sjećanje na poginule branitelje iz Domovinskoga rata

U organizaciji Grada Metkovića, Udruge roditelja, udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu Grada Metkovića i Ustanove za kulturu i sport večeras je u Gradskom kulturnom središtu održan prigodni program u znak sjećanja na osamnaestoricu poginulih branitelja u Domovinskome ratu iz Metkovića.

Komemoraciji su, uz roditelje, udovice i djecu poginulih te njihove suborce i sugrađane, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan sa zamjenikom Robertom Dokom te zamjenica župana Žana Marević.

Tko je ovdje lud- baner
Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Poslije hrvatske himne koju je izveo Zoran Bebić – Beba nazočnima se obratio gradonačelnik Milan koji je u svome govoru podsjetio na žrtvu koju su podnijeli naši sugrađani.

„Baš kao i mi, njih osamnaestorica bili su nečiji očevi, sinovi, braća, prijatelji i kolege. Živjeli su normalnim životima, imali poslove, navike, planove i želje. Ali više od svega, voljeli su Hrvatsku. Više od svega, željeli su slobodnu Hrvatsku, zbog koje su ostavili svoje živote, planove, navike i sve ono što su dotada poznavali. Branili su obitelj, svjesni da možda više nikada neće sjesti s njima za isti stol. Branili su djecu, svjesni da možda više nikada neće vidjeti njihove uspjehe i sreću te ih usmjeriti ako se suoče sa strahom ili učine neku pogrešku. Branili su naše ulice, svjesni da možda više nikada neće njima hodati. Branili su našu tradiciju, svjesni da je možda više nikada neće moći njegovati. Branili su život, svjesni da možda neće imati priliku živjeti. Branili su domovinu, svjesni da je možda nikada neće vidjeti slobodnom. Zbog svega ovoga, branitelja se trebamo sjećati svaki dan. Dok sjedimo s obitelji za istim stolom. Dok usmjeravamo našu djecu na pravi put. Dok hodamo našim ulicama. Dok njegujemo našu tradiciju. Dok živimo. U slobodnoj domovini! Sve to, omogućili su nam oni. Njih osamnaestorica“, istaknuo je Milan.

Nakon gradonačelnikova govora održan je glazbeno-recitatorski program kojega su pripremile profesorice Srednje škole Metković Danijela Baćilo i Katarina Barišić, a u kojemu su sudjelovali učenici Lorena Perdeda, Nikola Batinović, Vinko Begić, Nikol Popović, Bruna Dragobratović i Marija Previšić.

Nazočnima se na kraju obratila i gđa Tereza Jadreško, majka poginuloga Marija koja je zahvalila svima koji sudjeluju u organizaciji ovoga programa.

„Želim se zahvaliti Gradu Metkoviću, gradonačelniku, Ustanovi za kulturu i sport te našim školama. Posebno se zahvaljujem ovoj djeci. Moramo ih učiti tko su bili oni koji su svoj život dali za sve nas i oni koji su nam sve ovo omogućili“, naglasila je Jadreško.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content