Počinje izgradnja nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona

Metković, 9.11.2020. – U Vidu je danas potpisan okvirni sporazum za izgradnju nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona – Lapidarij Narona. Potpisali su ga ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora radova, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i koordinatora za muzeje Ministarstva kulture i medija Hrvoja Manenice.

Projekt je to vrijedan gotovo 44 milijuna kuna kojim će Arheološki muzej Narona dobiti potrebne uvjete za daljnji razvoj i kvalitetniji rad djelatnika.

dina_baner
Zemlja loših

„Arheološki muzej Narona, još od otvorenja 2007. godine, ima problem s prostornim kapacitetima za muzejsku djelatnost. Za sve sadržaje koji sada nedostaju u zgradu muzeja, koristile su se tri lokacije na području Vida. Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, dormitorij, restauratorsku radionicu za obradu prikupljene građe, čuvaonicu umjetnina te uredske prostorije. Završetak radova na ovome projektu, značit će i novi početak za uključivanje drugih arheoloških lokaliteta koji bi bili u okviru parka Narona“, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina.

Iako ideja za novu zgradu Arheološkoga muzeja Narona postoji unazad desetak godina, preduvjeti za građenje Lapidarija stvoreni su 2018. godine, kada je Grad Metković financirao izradu idejnoga projekta u vrijednosti od 122 tisuće kuna te kada je izmjenama i dopunama prostornoga plana uređenja napravljena prenamjena prostora na lokaciji.

„Uz to što će omogućiti daljnji razvoj Muzeja te kvalitetniji rad djelatnika, ovaj projekt će obogatiti turističku ponudu Vida, omogućiti gospodarski razvoj Vida te nova radna mjesta. Mi smo prepoznali važnost ovoga projekta. Naime, Arheološki muzej Narona u prosjeku godišnje ima 20 tisuća posjetitelja, a izgradnjom Lapidarija taj će se broj sigurno povećati. Uz ovaj muzej, mi imamo i Prirodoslovni muzej, koji je jedan od najljepših i najopremljenijih muzeja na ovim prostorima, tako da možemo slobodno reći da Metković postaje grad muzeja“, naglasio je gradonačelnik Milan.

Važnost ovoga projekta istaknuo je i koordinator za muzejsku djelatnost Ministarstva kulture i medija, Hrvoje Manenica.

„Nakon završetka ovoga projekta, imat ćemo jednu ustanovu koja će moći znanstveno i stručno obrađivati već postojeće parametre u Vidu. Najvažnije, ovaj projekt će doprinijeti daljnjem istraživanju same lokacije Narone čiji će rezultati biti od koristi i drugim granama znanosti, a lokalna zajednica će dobiti razvoj različitih djelatnosti koje se same po sebi nameću na ovaj projekt. Ministarstvo kulture je prepoznalo ovaj projekt i potencijal koji ima, a zahvaljujući Gradu Metkoviću, koji je financirao izradu idejnoga projekta te napravio izmjene i dopune prostornoga plana, danas kao rezultat imamo potpisivanje ovoga sporazuma i skori početak gradnje“, rekao je Manenica.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content