Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti

 

Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti. Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

U potresu snage 6.2 po Richteru koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, više od 20 ih je ozlijeđeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Oštećeno preko 2000 objekata

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše ozlijeđena.

Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive.

Trenutno je stotinjak policajaca raspoređenih po selima. Upozoravaju na informacije o navodnim krađama humanitarne pomoći iz vozila.

Na području Sisačko – moslavačke županije trenutno je više od 1500 pripadnika sustava Civilne zaštite iz cijele Hrvatske.

“Na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju”, istaknulo je Ravnateljstvo na twitteru.

Sto statičara provjerava objekte

Na potresom razrušenom području trenutno je 100 statičara, obavljeno je ukupno 1000 pregleda, predano je više od 5000 zahtjeva, priopćili su pak u izvješću o aktivnostima sustava civilne zaštite.

Izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u petak i dodali kako se očekuje evakuacija stanovnika koji odustaju od spavanja u autima i ostalim improviziranim objektima vlastite izrade.

Vezano za zdravstvenu situaciju i epidemiju koronavirusa, osiguravaju se antigenski testovi za kampove u kojima su smještene evakuirane osobe u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom.

Tijekom četvrtka, u vojarni je pregledano 15 civila s kritičnim bolestima te su prevezeni u bolnicu u Popovači. Najavljen je povratak štićenika iz doma za starije i nemoćne spremne u stacionar koji su statičari pregledali i koji je dobio uporabnu dozvolu, uz prethodno provedene mjere dezinfekcije.

Vojnici i danas pomagali na potresom postradalom području

Na prvi dan Nove godine, na potresom postradalom području Sisačko-moslavačke županije, 273 pripadnika Hrvatske vojske pomogla su postaviti kontejnere, raspodijeliti i prevesti humanitarnu pomoć te sanirati oštećenja.

Tijekom protekla četiri dana na terenu je pomagalo više od 800 vojnika koji su angažirani od utorka, 29. prosinca 2020. kao pomoć građanima i civilnim institucijama  Petrinje i Siska koje je pogodio snažan potres.

 

Tijekom današnjeg dana, 1. siječnja 2021. njih 273 bili su angažirani na zadaćama u Petrinji te okolnim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tako je 10 pripadnika Hrvatske vojske bilo angažirano na postavljanju kontejnera u mjestu Prekopa i njih 10 u Knezovljanima, 15 vojnika na podjeli humanitarne pomoći u Češkom Selu, 20 ih je bilo angažirano kao ispomoć kod podjele humanitarne pomoći u Petrinji i njih pet kod sanacije oštećenja na kapelici u Moščenici.

Na području Topuskog, dva pripadnika Hrvatske vojske bila su angažirana na prijevozu i dostavi, a također pripadnici HV-a s kamionima su prevozili humanitarnu pomoć za građane, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije