Predstavljeni rezultati tri kriminalistička istraživanja

 

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati tri kriminalističa istraživanja, rezultati operativne akcije „Mir i dobro“ i modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“.

Na konferenciji su govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Službe policije Nikola Nalbani. 

Načelnik Pavličević je uvodno svima poželio sretnu i uspješnu novu 2021. godinu, puno poslovnih i osobnih uspjeha, kao i nastavak dobre suradnje između ove Policijske uprave i medija. Istaknuo je da su policijski službenici u prošloj godini marljivo radili i rezultati koji su danas predstavljeni javnosti finalizirani su u posljednjim danima 2020. godine.

Krajem prošle godine završena su tri značajnija kriminalistička istraživanja

Služba kriminalističke policije ove Policijske uprave je na samom kraju prošle godine završila tri značajnija kriminalistička istraživanja. Dva su vezana za kriminalitet droga. U prvom slučaju, a temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku provedene su posebne dokazne radnje na osnovu kojih su uhićene tri muške i jedna ženska osoba. Tri osobe su s područja Dubrovnika, dok je jedna osoba s područja Bosne i Hercegovine. Svi osumnjičeni su prijavljeni za počinjenje kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“. Dvije osobe su zadržene u istražnom zatvoru, a kod jednog počinitelja je pronađeno 420 grama marihuane spremnu za daljnju prodaju.
U drugom slučaju, Odjel kriminaliteta droga ove Policijske uprave proveo je kriminalističko istraživanjem nad dvije muške osobe u dobi od 31 godine, od kojih jedna ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu a druga u Dubrovniku. Oni su zatečeni s 7,847 grama marihuane spremne za daljnju prodaju u sedam pakiranja. Daljnjim pretragama kod jednog od počinitelja pronađeno je i 802 grama amfetamina, koji je bio pakiran u 14 pakiranja spremnih za daljnju prodaju.
U trećem kriminalističkom istraživanju koji je proveo Odjel za gospodarski kriminalitet i korupciju ove Policijske uprave u suradnji s  Policijskom postajom Lastovo i Policijskom postajom Korčula dovršeno je kriminalističko istraživanje nad bračnim parom u dobi od 61 i 60 godina, državljanima Republike Hrvatske koji su prijavljeni za kaznena djela „Krivotvorenje isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i kazneno djelo „Prijevare“. Sumnjiče se da su izradili krivotvorene ugovore stare preko 100 godina, a na temelju kojih ugovora su se uknjižili na 137 čestica zemlje na otoku Lastovu, čija je tržišna vrijednost procjenjena na oko 22 milijuna kuna.  Također se sumnjiče da su spomenute čestice zemlje prodavali trećim osobama čime su sebi priskrbili imovinsku korist od 4,7 milijuna eura i 150 tisuća kuna. Protiv osumnjičenih je kaznena prijava podnesena u redovnoj zakonskoj proceduri.
 
Operativna akcija „Mir i dobro“

Voditelj Službe policije Nikola Nalbani je istaknuo da se uz akciju „Manje oružja, manje tragedija“ na području ove Policijske uprave već tradicionalno u razdoblju od 15. prosinca do 08. siječnja provodi i operativna akcija „Mir i dobro“. Akcija je usmjerena na pojačano preventivno djelovanje s ciljem sprečavanja svih oblika protupravnih ponašanja, pojačane aktivnosti u prometu te sprječavanje zlouporabe pirotehnike. Voditelj Službe policije istaknuo je da u dosadašnjem tijeku akcije nisu zabilježeni događaji koji bi utjecali na sigurnost ove Policijske uprave, dok smo krajem 2020. godine zabilježili jedno ozljeđivanje djeteta na području Metkovića, uzrokovano upotrebom pirotehničkog sredstava.  U odnosu na izmjene i dopune Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, Voditelj službe je istaknuo da se izmjene i dopune odnose na zabranu prodaje redenika i petardi iz kategorije F2 i F3 za osobnu upotrebu.

Modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Na konferenciji je predstavljena i modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost. U sklopu modernizacije kampanje tiskani su materijali (letci, brošure, plakati, majice, kemijske olovke i vrećice), izrađena je web stranica, novi video spot, te su snimljena četiri radijska jingla. Također, otvorio se i facebook profil, te je pjevačka grupa TBF snimila i predstavila pjesmu „Puške i dinje“.
 Iako je kampanja modernizirana, njezin cilj je ostao nepromijenjen, odnosno kampanjom se želi potaknuti šira javnost na dragovoljnu predaju ilegalnog  oružja i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minskoeksplozivnim sredstvima.
U sklopu kampanje je na području Hrvatske od 1. rujna 2007.godine do 30. rujna prošle godine, ukupno prikupljeno 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.
Na području PU dubrovačko-neretvanske od 01. rujna 2007.godine do 31. prosinca prošle godine ukupno je prikupljeno 178 komada raznog vatrenog oružja (od toga 66 komada automatskog oružja), 104 komada raznih ručnih raketnih bacača, preko 126 tisuća komada eksplozivnih sredstava (ručne bombe, razne mine, topovske granate i sl.), gotovo 300 tisuća komada streljiva do 14.5 mm i 958 kilograma eksploziva.
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska,  prosječno na godinu, bilježi oko 90 dragovoljnih predaja ilegalnog oružja i minskoeksplozivnih sredstava.
Pozivamo i apeliramo na sve one građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju oružje, da ga bez straha od sankcija predaju policiji.  Potrebno je pozvati policiju na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilnoj odjeći doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.
 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije