Božinović: „Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31. siječnja“

 

„Imajući u vidu našu epidemiološku situaciju koja je nešto povoljnija, u ovom trenutku nema utemeljenja za popuštanje mjera“, istaknuo je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović.

Sve mjere produljene su do 31. siječnja, a na snazi ostaju odluke o ograničavanju okupljanja, o radu trgovina te o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je postojala stalna zabrinutost oko porasta oboljelih i hospitaliziranih.

„Najveći broj hospitaliziranih imali smo 21. prosinca i to 2956 osoba, u razdoblju od 18 dana pali smo za 700. I broj preminulih osoba danas je manji, to smo očekivali. Sve skupa vjerujemo da ukazuje na smanjenje širenja infekcije što je posljedica pridržavanja mjera i odgovornosti građana. Nema popuštanja, moramo ostati odgovorni. U okruženju broj novozaraženih raste, bez obzira na dobre elemente, mjesta popuštanju nema“. poručio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je kako je Hrvatska 27. studenoga, kada je počela uvoditi mjere, imala 4080 zaraženih.

„Trenutna 14 dnevna stopa incidencije je 351,8 i time smo na 14. mjestu od 27. u Europskoj uniji. 27. studenoga imali smo incidenciju 974 i bili smo na 26. mjestu ljestvice. Udio pozitivnih testova nam također pada i sada smo na 20,7 posto pozitivnih testova u ukupnom testiranju. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je trenutno 1032,9 što nas stavlja na 20. mjesto od 27. u Europskoj uniji. Cijepili smo ukupno 24 985 ljudi do jučer u 19 sati. U Sisačko-moslavačkoj smo od 27. prosinca do jučer cijepili 2957 osoba“, zaključio je Capak.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije