Metkovski poduzetnici iz gradskoga Proračuna dobili milijun kuna

Uz Program mjera poticanja poduzetništva, iz kojega Grad Metković sredstva dodjeljuje već treću godinu zaredom, ove godine financijski su potpomogli poduzetnike i s programom mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

3025

 

„Najvažnije je da vas se netko sjeti i kad prepozna da radite ono što volite i da ste u tome dobri . To je veliki vjetar u leđa i mnogo znači svima nama, bez obzira na visinu iznosa koji smo dobili“, istaknula je Katarina Bulum, vlasnica obrta za trgovinu odjećom „Kate“ koji u Metkoviću posluje od 2019. godine.

Bulum je među 85 poduzetnika kojima je iz proračuna Grada Metkovića za 2020. godinu isplaćeno ukupno milijun kuna. Uz Program mjera poticanja poduzetništva, iz kojega Grad Metković sredstva dodjeljuje već treću godinu zaredom, ove godine financijski su potpomogli poduzetnike i s programom mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Potpore novoosnovanim tvrtkama

Iz Programa mjera poticanja poduzetništva za 2020. godinu isplaćeno je 500 tisuća kn, a dodijeljene su kroz dvije mjere te prema ostvarenim bodovima. Prva mjera odnosila se na potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, pri čemu je potpora isplaćena za deset poduzetnika.

„Kada je u pitanju ta mjera subvencije su odobrene za one aktivnosti koje poduzetnici poduzimaju na početku poslovanja, a između ostaloga, za izradu poslovnih planova, nabavu osnovne i informatičke opreme, alata i strojeva za rad, ishođenje potrebnih dokumentacija, izradu mrežne stranice i vizualnog identiteta, uređenje poslovnog prostora za osnovnu djelatnost itd. Za tu mjeru smo dobili 13 zahtjeva, 12 ih je udovoljavalo uvjetima natječaja i imalo potpunu dokumentaciju, njih 10 je realiziralo program koji su prijavili, a dva poduzetnika su odustala“, istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Među poduzetnicima koji su dobili sredstva za tu mjeru je Vinko Dragović, vlasnik novoosnovane tvrtke Brewville d.o.o. koja se bavi proizvodnjom piva.

„Mi smo tvrtka koja je otvorena početkom 2020. godine te smo investirali jedan veći iznos u proizvodni pogon pivovare u Metkoviću. Iz gradskoga Proračuna, tj. iz ovoga Programa, dobili smo maksimalan iznos od 15 tisuća kn i ti novci će nam pomoći da amortiziramo troškove i da imamo likvidnost na početku poslovanja. Ovakva sredstva su uvijek dobrodošla, posebno u vremenu koronakrize i manjka poslovnih aktivnosti“, kazao je Dragović.

Potpore za nabavu strojeva, opreme i uređenja poslovnoga prostora

Iz Mjere 2, koja se odnosila na potpore za nabavu strojeva, opreme i uređenja poslovnoga prostora, potpora je dodijeljena za 26 poduzetnika.

„Subvencije za drugu mjeru odobrene su za troškove nabave strojeva, opreme, alata, mjernih i kontrolnih uređaja te instrumenata za osnovnu djelatnost, za radove na uređenju poslovnoga prostora koji povećavaju kvalitetu i vrijednost istoga, za nabavu informatičke opreme te za nabavu gospodarskoga vozila. Za tu mjeru pristiglo je 75 zahtjeva, od kojih 10 nije zadovoljavalo uvjete natječaja ili nisu imali potpunu dokumentaciju. 65 poduzetnika je ispunjavalo uvjete, rangirani su sukladno broju bodova i brzini prijave, a potpora je odobrena za 26 najbolje rangiranih poduzetnika“, naglašava Milan.

Sredstva iz ove mjere dobila je trgovina neprehrambene robe Nida d.o.o.

„Nikada prije nismo dobili ovakav poticaj i tu treba pohvaliti Grad Metković. Prijavili smo se na Javni poziv za Program poticanja poduzetništva jer smo odlučili uložiti u naš poslovni prostor. Dobili smo 20 tisuća kn i dio tih sredstava smo uložili u obnovu fasade na poslovnom prostoru“, kazao je jedan od suvlasnika Nikola Šutalo.

Sredstva za poduzetnike čija je djelatnost ugrožena koronavirusom

Iz Programa mjera ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa Covid-19, poduzetnicima je isplaćeno 500 tisuća kn, a cilj Grada Metkovića bio je pomoći svima onima čija je djelatnost ugrožena. Visina potpore iznosila je 2500 tisuća kn po zaposleniku, do maksimalno pet radnika, odnosno, najveći iznos koji su poduzetnici mogli dobiti je 12.500,00 kuna. Pristiglo je 82 zahtjeva, od kojih 22 nisu ispunjavala uvjete ili su imali nepotpunu dokumentaciju, a potporu je ostvarilo njih 60, odnosno, svi koji su ispunili uvjete propisane javnim pozivom.

Među njima je i Petar Volarević iz obrta Rasadnik Prud, koji je iskoristio sredstva iz oba Programa.

„20 tisuća kn dobili smo iz Programa poticanja poduzetništva, za mjeru 2, a 12 i pol tisuća iz programa ublažavanja posljedica nastalih pandemijom. Novce ćemo iskoristiti za nabavu alata koji su nam potrebni u svakodnevnom poslovanju. Mogu reći da ovakvi programi definitivno potiču poduzetnički duh u gradu. Bitno je da vas prepozna lokalna samouprava jer to znači da vrijedite i da pridonosite svome gradu“, naglašava Volarević.

Sredstva iz oba programa dobila je i Nataša Bukovac, vlasnica  Fast fooda „Mamma Mia“.

„U 2020. godini imali smo velika ulaganja, tj. širenje i prelazak tvrtke u veći prostor, a od Grada smo dobili iznos od 20 tisuća kn koji će nam biti od velike pomoći u troškovima. Također, sretni smo jer smo iz drugoga poziva dobili 12 i pol tisuća kn potpore za zaposlene“, kazala je Bukovac.

„Poduzetnici pokreću naš grad“

Sve one koji ove godine nisu dobili potpore za poduzetnike, gradonačelnik Milan pozvao je da se prijave iduće godine.

„Ove godine, prilikom dodjele sredstava, odlučili smo se za bodovanje. Broj bodova je, između ostaloga, ovisio o broju i povećanju broja zaposlenika, o pozitivnom poslovanju u prethodnoj fiskalnoj godini, o tome ima li u tvrtki zaposlenih osoba s invaliditetom, o dobi poduzetnika itd. Uvijek ima onih koji ne ispunjavaju uvjete natječaja ili ne ostvaruju dovoljan broj bodova. Međutim, sredstva za poduzetnike su osigurana i za 2021. godinu i nadam se da će se svi oni ponovo prijaviti. Poduzetnici pokreću naš grad i poduzetništvo ćemo uvijek poticati, a nadam se, ubuduće, s još više novca“, zaključio je Milan.