Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona u Vidu

Svrha projekta je osigurati uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika, osigurati dodatni prostor za interakciju s publikom, obogatiti turističku ponudu Grada Metkovića te omogućiti gospodarski razvoj Vida.

 

Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona u Vidu, Lapidarija Narona – projekta vrijednog 43.437.000,00 kn.

Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, prostore namijenjene posjetiteljima, dormitorij, restauratorsku radionicu za prikupljanje građe, čuvaonicu umjetnina, uredske prostore te sanitarne čvorove za posjetitelje.

Ideja za novu zgradu Arheološkoga muzeja Narona postoji unazad desetak godina, a preduvjeti za građenje Lapidarija stvoreni su 2018. godine, kada je Grad Metković financirao izradu idejnoga projekta u vrijednosti od 122 tisuće kuna te kada je izmjenama i dopunama prostornoga plana uređenja napravljena prenamjena prostora na lokaciji.

Svrha projekta je, kako je istaknuo gradonačelnik Dalibor Milan, osigurati uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika, osigurati dodatni prostor za interakciju s publikom, obogatiti turističku ponudu Grada Metkovića te omogućiti gospodarski razvoj Vida.

„Mi smo prepoznali važnost ovoga projekta. Naime, Arheološki muzej Narona u prosjeku godišnje ima 20 tisuća posjetitelja, a izgradnjom Lapidarija taj će se broj sigurno povećati. Uz ovaj muzej, mi imamo i Prirodoslovni muzej, koji je jedan od najljepših i najopremljenijih muzeja na ovim prostorima, tako da možemo slobodno reći da Metković postaje grad muzeja“, naglasio je gradonačelnik Milan prilikom potpisivanja okvirnoga sporazuma za izgradnju nove zgrade u studenome.

Projekt će doprinijeti i daljnjem istraživanju same lokacije Narone čiji će rezultati biti od koristi i drugim granama znanosti.

Exit mobile version
Skip to content