Dunea – potpisan ugovor za izradu “Plana prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode za područje doline Neretve”

Plan, koji bi trebao biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine, predstavlja važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve.

 

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić sa stručnjacima tvrtke E.C.H.R. d.o.o. iz Splita potpisala je ugovor za izradu ‘Plana prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode za područje doline Neretve’ u sklopu projekta MoST.

Plan, koji bi trebao biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine, predstavlja važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Naime, područje doline prepoznato je kao jedno od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj. Ovim problemom posebno je pogođena poljoprivreda neretvanskog kraja gdje dugoročna izloženost obradivih površina utjecaju slane vode može dovesti do neupotrebljivosti tla, a što bi imalo nesagledive posljedice za ovo područje.

Projekt MoST, koji ima za cilj zaštiti poljoprivrednu proizvodnju i okoliš pod utjecajem morske vode u dolini Neretve, ulazi u drugu fazu provedbe. Nakon gotovo dvije godine detaljnog istraživanja pilot područja, koje je obuhvatilo analizu dostupne studijske dokumentacije i istražne terenske radove s ciljem definiranja hidrogeoloških uvjeta vodonosnika, projekt je u fazi modelskih ispitivanja u laboratoriju i na računalu koje provode stručnjaci Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA i Hrvatskim vodama.

Na temelju opsežnih i detaljnih istraživanja, analizirat će se rezultati te obraditi mjere za ublažavanje prodora slane vode za područje doline Neretve. Mjere, koje podrazumijevaju manje i više invazivne građevinske, infrastrukturne i upravljačke mjere koje dovode do smanjenja ovog negativnog učinka kao i analiza pozitivnih i negativnih svojstava svake obrađene mjere, bit će dijelom Plana prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode za područje doline Neretve.

Regionalna agencija DUNEA, uz Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode, na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto te Sveučilištem u Padovi – Odjel za građevinarstvo, okoliš i arhitekturu koja je i nositelj projekta. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

 

Exit mobile version
Skip to content