DNŽ – od raka vrata maternice umiru 2-3 žene godišnje

 

Od 18. do 24. siječnja obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Rak vrata maternice spada u treće sijelo raka, iza raka dojke i raka debelog crijeva, od kojeg najčešće obolijevaju i umiru žene u radnoaktivnoj dobi (40-64 godine).

Prethodi mu dugogodišnje razdoblje lokalizirane (ograničene) promjene na stanicama vrata maternice koje nemaju ranih simptoma, a izazvane su infekcijom visokorizičnim tipovima genitalnog Humanog papiloma virusa (tip 16 i 18).

Ovo je najpreventabilnije sijelo raka i od njega ne bi smjela oboljeti i umrijeti niti jedna žena.

Samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednjih sedamnaest godina, godišnje se otkrije oko 30 slučajeva lokaliziranog (tzv. carcinoma in situ) i 10 slučajeva invazivnog raka, a od tog raka umiru 2-3 žene godišnje.

Iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo poslali su korisne linkove s ključnim informacijama kojima je svrha podignuti svijest o važnosti redovitih preventivnih aktivnosti i sprječavanja razvoja raka vrata maternice.

Ključne informacije koje bi sve žene, ali i muškarci trebali znati 

  1.  Razgovarajte o raku vrata maternice: https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prevencija-raka/europski-tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-18-24-sijecnja-2021
  2. Razgovarajte o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju, jer je ono važno i za reproduktivno zdravlje žena i muškaraca: https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/spolnost-i-zdravlje/351
  3. Raspitajte se za cijepljenje protiv HPV virusa koje je besplatno i dobrovoljno za sve djevojke i mladiće od 11 do 25 godina kod liječnika školske medicine pri Zavodima za javno zdravstvo, svojih ginekologa i obiteljskih liječnika: https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/spolnost-i-zdravlje/921
  4. Obavljajte redovito ginekološke preglede uz odgovarajuće dijagnostičke pretrage (Papa test i HPV dijagnostika): https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/zdravlje-zena/1222
  5. Pročitajte edukativne članke na našim mrežnim stranicama: https://www.zzjzdnz.hr/

Inače, trećeg tjedna u siječnju obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, dok će se 23. siječnja 2021. godine obilježiti 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Glavni cilj Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice je edukacija o važnosti prevencije, podizanje svijesti javnosti, posebice žena i njihovih partnera o potrebi redovitih ginekoloških pregleda i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Obilježavajući Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, kreirana je internetska stranica o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije