Zadarskom dirigentu Ivanu Repušiću još jedna prestižna međunarodna nagrada

 

Žiri Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu – International Classical Music Award jučer je objavio dobitnike nagrada za 2021. Među nagrađenima je i izdanje s djelima ‘Hrvatski glagoljaški rekvijem’ Igora Kuljerića i ‘Himna slobodi’ Jakova Gotovca u izvedbi sopranistice Kristine Kolar, tenora Erica Laportea, mezzosopranistice Annike Schlicht i baritona Ljubomira Puškarića, uz Zbor bavarskog radija i Orkestar minhenskog radija pod dirigentskim štapićem Ivana Repušića (nakladnik BR Klassik, 900331).

Ovo je još jedna u nizu među prestižnim nagradama koje je dobio hrvatski dirigent Ivan Repušić – poznato i ugledno ime na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Imali smo sreću upoznati ga i razgovarati s njim prošlo ljeto kada se u GKS-u pripremao za buduće projekte. Naime, poznati hrvatski maestro već godinama ljetuje u Blacama, odakle je njegova supruga, a priliku za rad ne propušta ni ne odmoru.

Uz talent koji ima, za njegov već sada velik uspjeh zaslužan je zasigurno i njegov pogled na život i glazbu, u što smo se uvjerili u razgovoru s njim kojega možete pročitati na ovoj poveznici.

Karijera Ivana Repušića započela je prije 20 godina. Nakon završene Akademije u Zagrebu usavršavao se u Njemačkoj i SAD-u, a poslije toga je osam godina radio kao dirigent te ravnatelj Opere HNK u Splitu. Bio je i ravnatelj glazbenoga dijela programa Splitskoga ljeta, a poslije toga i Dubrovačkih ljetnih igara. S međunarodnom karijerom započeo je prije 10 godina kao prvi Kapellmeister Državne opere u Hannoveru, a poslije toga i kao Kapellmeister te prvi gost dirigent u Njemačkoj državnoj operi u Berlinu.

S čelnim funkcijama započeo je prije četiri godine kao generalni muzički direktor Državne operu u Hannoveru, a od 2017., osim stalnoga prvog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, njegova funkcija je i šef dirigent minhenskoga radio orkestra.

Repušić rado djeluje i u Hrvatskoj, a osim koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, već 15 godina vodi Zadarski komorni orkestar.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije