28. obljetnica VRO ‘Maslenica’ – u akciji je sudjelovala i satnija gardista iz Metkovića

 

Na današnji dan 22. siječnja 1993. godine započela je vojno-redarstvena akcija ‘Maslenica’ sa svrhom spajanja cestovnom komunikacijom hrvatskoga juga i sjevera koji je prekinut krajem 1991.godine nakon što je agresor srušio stari maslenički most.

Jedina poveznica Dalmacije sa kontinentalnom Hrvatskom odvijala se preko otoka Paga i trajekata Prizna-Žigljen. U tri dana (22. – 25. siječnja) u snažnom naletu hrvatskih redarstvenih snaga i Hrvatske vojske oslobođena je cjelokupna tzv. “ružičasta zona” zadarskog zaleđa, područje sve do velebitskih visova Velike i Male Bobije, preko Rovanjske, Maslenice, petnaestak zadarskih sela, zadarska zračna luka i Novsko ždrilo. Četnici su doživjeli veliki poraz i bili su u potpunom rasulu: Obrovac je praktično već pao, bio napušten, a govorilo se kako se moglo ići sve do Knina.

 Po okončanju napadne akcije, uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje što mu nije uspjelo. U ovoj akciji u 4. gardijskoj brigadi sudjelovala je satnija gardista iz Metkovića gdje su imali jednog poginulog pok. Marija Nikolića iz Krvavca i više ranjenih.

Ove godine Udruga veterana 4. gardijske brigade DNŽ, zbog aktualnih pandemijskih mjera, neće organizirano ići na obilježavanje obljetnice kao ranijih godina.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content