28. obljetnica VRO ‘Maslenica’ – u akciji je sudjelovala i satnija gardista iz Metkovića

 

Na današnji dan 22. siječnja 1993. godine započela je vojno-redarstvena akcija ‘Maslenica’ sa svrhom spajanja cestovnom komunikacijom hrvatskoga juga i sjevera koji je prekinut krajem 1991.godine nakon što je agresor srušio stari maslenički most.

Jedina poveznica Dalmacije sa kontinentalnom Hrvatskom odvijala se preko otoka Paga i trajekata Prizna-Žigljen. U tri dana (22. – 25. siječnja) u snažnom naletu hrvatskih redarstvenih snaga i Hrvatske vojske oslobođena je cjelokupna tzv. “ružičasta zona” zadarskog zaleđa, područje sve do velebitskih visova Velike i Male Bobije, preko Rovanjske, Maslenice, petnaestak zadarskih sela, zadarska zračna luka i Novsko ždrilo. Četnici su doživjeli veliki poraz i bili su u potpunom rasulu: Obrovac je praktično već pao, bio napušten, a govorilo se kako se moglo ići sve do Knina.

 Po okončanju napadne akcije, uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje što mu nije uspjelo. U ovoj akciji u 4. gardijskoj brigadi sudjelovala je satnija gardista iz Metkovića gdje su imali jednog poginulog pok. Marija Nikolića iz Krvavca i više ranjenih.

Ove godine Udruga veterana 4. gardijske brigade DNŽ, zbog aktualnih pandemijskih mjera, neće organizirano ići na obilježavanje obljetnice kao ranijih godina.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije