Home Uncategorized Policija: Nemojte nasjedati, pojavile su se nove internetske prevare, ucjenjuju vas mailom

Policija: Nemojte nasjedati, pojavile su se nove internetske prevare, ucjenjuju vas mailom

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti", ističu iz policije.

 

Iz policije su ponovno upozorili kako su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) preko kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1500 eura u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti”, ističu iz policije.

Savjetuju građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, upozoravaju iz policije. Podsjetimo, kako bi zaštitili svoje e-mail račune i profile na različitim servisima, potrebno je osmisliti snažnu lozinku, ne ponavljati ju na drugim računima i ne dijeliti ju s drugim osobama.

 

Exit mobile version