Kineziterapija i Bowen terapija u Udruzi ‘Leptirići’

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve provodi kineziterapiju i Bowen terapiju.

 

U Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve provodi se program individualne kineziterapije za djecu s poteškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom te osobe koje imaju bilo kakav oblik disfunkcije koji umanjuje, odnosno, ograničava izvođenje aktivnosti svakodnevnog života.

Radi se o programu kineziterapijskih vježbi koje su individualno prilagođene njihovim sposobnostima i potrebama. Pri samom početku rada obavlja se fizioterapijska procjena korisnika te se postavljaju individualni ciljevi fizioterapije. U rehabilitaciji se koriste specifični oblici i metode rada određeni ponajprije vrstom i stupnjem oštećenja. Cilj kineziterapije je kompleksnim ciljanim vježbama povećati osobnu sposobnost za funkcioniranje, povećanje individualne neovisnosti i poboljšanje kvalitete života kroz normaliziranje mišićnog tonusa, poboljšanje kontrole trupa i glave, očuvanjem pokretljivosti zglobova, smanjenjem patološkog obrasca, povećanjem selektivnosti fine motorike te provođenjem hoda kroz obrasce hoda u svrhu unaprjeđenja tjelesnog i mentalnog zdravlja pojedinca.

Također, fizioterapeutkinja Mira Crnčević provodi i Bowen terapiju. Bowen metoda je holistička terapija koja uključuje nježne, ali precizne manipulacije mekog tkiva u svrhu balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog živčanog sustava i različitih kroničnih stanja. Bowen tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a samim time trajno se otklanja i sama poteškoća. Tehnika nema ograničenja s obzirom na starosnu dob, može se koristiti kod novorođenčad i kao i kod osoba poodmakle životne dobi.

S obzirom na situaciju s virusom COVID-19, u Udruzi se pridržavaju mjera prema uputama HZJZ-a. Korisnik dolazi na terapiju prema unaprijed utvrđenom rasporedu, u trajanju od 45 min. Pri dolasku korisnik ispred ulaznih vrata, od kojih je udaljen 2 metra, čeka terapeuta da s propisane udaljenosti beskontaktnim toplomjerom izmjeri temperaturu, nakon čega korisnik dezinficira ruke dezinfekcijskim sredstvom te ispunjava svoju evidencijsku temperaturnu listu. Terapeut, kao i korisnik, tijekom izvođenja terapije mora imati zaštitnu masku, osim ako korisnik zbog zdravstvenih razloga ima medicinsku dokumentaciju u kojoj je naznačeno da ne smije nositi masku. U pojedinim terapijskim procedurama, terapeut uz masku koristi vizir i zaštitne rukavice. Nakon završetka tretmana, terapeut dezinficira prostoriju kao i sva terapijska pomagala s kojima je provodio terapiju te prozračuje prostoriju 15 minuta kako bi prostorija i oprema bile spremne za sljedeći termin, bez ugrožavanja sigurnosti i zaštite korisnika.

 

Exit mobile version
Skip to content