Home Novosti Lokalno Od 1. veljače – učenici se vraćaju u osnovne škole, dopušteni treninzi...

Od 1. veljače – učenici se vraćaju u osnovne škole, dopušteni treninzi na otvorenom

Popuštanje mjera od 1. veljače odnosi se na samo dva segmenta – osnovne škole i sport.

 

Na početku sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković predstavio je odluke o blažem popuštanju mjera koje bi na snagu trebale stupiti 1. veljače. Istaknuo je kako se popuštanje odnosi na samo dva segmenta – osnovne škole i sport.

„Situacija je i dalje povoljna. U odnosu razdoblje od prije mjesec dana imamo sedam puta manje oboljelih, ali i dalje moramo nastaviti s naporima i osobnom odgovornošću. Situacija s novim sojevima virusa upućuje na izniman oprez i preporuka je da na razini Europske unije bude koordinirani pristup s epidemiološkim mjerama, ograničavanjem i popuštanje. Zahvaljujući odgovornosti građana i epidemiološkim mjerama mi smo u poziciji da od 1. veljače popustimo dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, tj. na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti koje se događaju vani, ali i individualnih aktivnosti. U svakom slučaju, mjere ćemo revidirati sredinom veljače. Cilj nam je prebroditi zimske mjesece sa što manje posljedica. Mislim da je vrijeme za signal optimizma, ali i za vrlo visoki stupanj opreza. Odlučili smo se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da se nećemo imati priliku razmišljati o povratku na uobičajeni način života“, istaknuo je Plenković.

Popuštanje mjera je pobliže objasnio ministar Davor Božinović.

„Naše popuštanje mjera je postupno i oprezno jer svako naglo popuštanje donosi rizik za širenje pandemije. Želim naglasiti da Hrvatska, uz Estoniju, ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika, ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Također, drugo popuštanje odnosi se na proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, ali zasada samo na otvorenom. Smatramo da još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana. Naš cilj je održavanje pozitivnog epidemiološkog trenda te ćemo pratiti situaciju, a nadam se, od 15. veljače biti u mogućnosti ići s daljnjim popuštanjem“, kazao je ministar Božinović.

 

Exit mobile version