Home Novosti Lokalno Započinje natjecanje Europsko stablo 2021. godine – podržite hrvatskog predstavnika Najstariju Medulinku

Započinje natjecanje Europsko stablo 2021. godine – podržite hrvatskog predstavnika Najstariju Medulinku

Natjecanje Europsko stablo 2021. godine počinje 01. veljače 2021. godine i trajat će do 28. veljače 2021. godine.

 

Natjecanje Europsko stablo 2021. godine počinje 01. veljače 2021. godine i trajat će do 28. veljače 2021. godine.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine, koje naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, ove godine održat će se deseti put zaredom. Za razliku od ostalih, ovim natjecanjem nastoje se pronaći stabla ukorijenjena u život i rad ljudi koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Ove godine Republiku Hrvatsku predstavljat će pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine – Najstarija Medulinka. Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Smještena na medulinskom trgu, gdje godinama unatrag prati višestoljetne običaje, druži se s mještanima i gostima. Svjedoči projekcijama filmova kao i predstavama, plesu uz ljetne koncerte i pjevanju za božićne blagdane, kada se posebno dotjera i svojom raskoši uveseljava stanovnike. Međutim, najviše se veseli dječjoj igri i smijehu koje uvijek rado počasti magičnim čokoladnim bobicama.

Izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2021. godine moći ćete pristupiti javnim glasovanjem i odlučiti između 14 kandidata natjecanja, koje svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika prirodnih vrijednosti.

Javno glasovanje započinje putem online stranice www.treeoftheyear.org u ponedjeljak 01. veljače 2021. godine u 00:00 sati i trajat će do 28. veljače 2021. godine u 00:00 sati. Glasovati se može s jedne e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja bit će tajni.

Pobjednik natjecanja proglasit će se na on-line ceremoniji u Bruxellesu 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Upute za glasovanje:

  • pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;
  • odabrati dva kandidata i glasovati;
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
  • glas će biti uvažen tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;
  • link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: https://treeoftheyear.org/CR.
Exit mobile version
Skip to content