Terenska nastava učenika Osnovne škole Opuzen u Prirodoslovnome muzeju Metković

 

U sklopu terenske nastave i projekta “Ljepote moje domovine” učenici Osnovne škole Opuzen danas su posjetili Prirodoslovni muzej Metković.

Osim stalnoga postava te nedavno otvorene izložbe slika Dragane Nuić Vučković, učenici 4. B razreda, u pratnji učiteljice Ivane Bašić te ravnateljice škole Valentine Peršin Čubranić, imali su priliku vidjeti i novi dio stalnoga postava koji se odnosi na geološku prošlost doline Neretve, a koji je realiziran u sklopu europskoga projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve“.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Ravnateljica Muzeja, Ivana Baće na zanimljiv, edukativan i interaktivan način provela ih je kroz nove sadržaje koji uključuju geološki stup,  3D reljefnu kartu Delte Neretve uz 3D blok dijagram, 3D špiljski prikaz sa podzemnim specifikumima te istraživanje vezano za pijeske Neretve.

„Od početka nam je želja bila da novi sadržaj u Prirodoslovnome muzeju produbi znanje, ali i izazove interes kod mladih posjetitelja za geologiju –vrlo zanimljivu granu znanosti. Danas su naši mali posjetitelji iz Opuzena tako imali priliku vidjeti geološki stup, odnosno, fosilne ostatke iz različitih perioda geološke prošlosti koji se nalaze u različitim vrstama stijenja, otkrili su ulogu vode u nastajanju krša, naučili su kako nastaju pećine i jame te vidjeli i čuli koje sve elemente mogu pronaći u speleološkim objektima. Naročito im je bila zanimljiva reljefna karta na kojoj su mogli vidjeti razmještaj izvora i speleoloških objekata u Delti Neretve, bilo je zanimljivo vidjeti njihove reakcije kada smo im pokazali kako u blizini Slivna, Kule Norinske ili Zažablja postoje špilje i jame te izvori za koji oni dosada nisu znali. Mislim da će ovaj dio postava itekako obogatiti svijest djece o raznolikosti zavičaja i  potaknuti ih na istraživanje te na proučavanje biljnog i životinjskog svijeta”, istaknula je Baće.

Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve

Nositelj projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve“ je Dubrovačko-neretvanska županija, a jedan od partnera je Grad Metković. Osim zahvata u Prirodoslovnom muzeju, u sklopu projekta su uređene staze i šetnice namijenjene pješacima na području značajnoga krajobraza Predolac-Šibenica.

Osim aktivnosti na području grada Metkovića projekt „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve’ uključio je zanimljive infrastrukturne zahvate i u ostalim dijelovima doline Neretve, a svima im je zajednički cilj – kreirati jedinstvenu ekoturističku destinaciju te pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovoga područja.

Ukupna vrijednost projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve je 14 milijuna i 300 tisuća kn, a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost aktivnosti na području grada Metkovića je 2 milijuna kn.

Ostali partneri na projektu su županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Grad Ploče te Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA koja je bila zadužena za koordinaciju i prijavu. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content