Home Novosti Lokalno Od danas su svi učenici u školama, ugostitelji mogu prodavati kavu za...

Od danas su svi učenici u školama, ugostitelji mogu prodavati kavu za van, a otvorene su i teretane

Naime, Stožer za civilnu zaštitu donio je odluku o popuštanju mjera u četiri segmenta.

 

Od danas kreće djelomično popuštanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj. Naime, Stožer za civilnu zaštitu donio je odluku o popuštanju mjera u četiri segmenta.

Tako je od danas svim ugostiteljima omogućena isporuka hrane, pića, napitaka i slastica za van, omogućen je rad teretana i fitness centara, dječjih igraonica i radionica, škola za strane jezike te rad kasina, automat klubova i kladionica.

Ugostiteljski objekti

Stožer je objasnio da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

Teretane

U radu teretana i fitnes-centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski.

“Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave”, kazao je Božinović.

Dječje igraonice

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska te se mora osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

Kladionice i kasina

Za kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti se odvojiti od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom te je potrebno dezinficirati prostor.

U automat-klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu. Ugostiteljski dijelovi kasina i automat-klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti.

Nastava u DNŽ

Osim odluka Stožera za civilnu zaštitu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od danas svi učenici nastavu pohađaju u školama. Naime, Dubrovačko-neretvanska županija, s obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju, a u koordinaciji sa Stožerom CZ DNŽ i ZZJZ DNŽ, kao osnivač srednjih škola, dala je preporuku ravnateljima da svi učenici krenu na nastavu po modelu A, odnosno redovno u školske klupe. Iznimno za one škole koje ne mogu ispoštovati od ranije zadane epidemiološke mjere preporuča se organizirati nastavu po modelu B, odnosno održavanje jednog dijela nastave u školi, a drugog online.

 

Exit mobile version