Svečano otvoren Studentski dom u Dubrovniku

 

Premijer Andrej Plenković otvorio je danas u Dubrovniku novi studentski dom, vrijedan 216 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije, poručivši kako su znanost i obrazovanje te ulaganje u mlade i studente ključni prioritet razvoja Hrvatske.

Plenković je naglasio kako je riječ o impresivnoj građevini i lijepom domu za studente u Dubrovniku, koji će im omogućiti studiranje na miran i drukčiji način nego dosad.

dina_baner
Zemlja loših

“U izgradnju deset studentskih domova te u studentski standard u protekle četiri godine uložili smo 1,3 milijarde kuna. Uz to subvencioniramo smještaj te dio troškova prehrane i prijevoza, kao i programe studentskih zborova, a godišnje dodijelimo 13 800 državnih stipendija. Time stvaramo preduvjete za kvalitetno i učinkovito studiranje te izvrsnost i konkurentnost naših mladih na tržištu rada“, rekao je Plenković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako dom neće samo riješiti brige stanovanja ili prehrane studenata, već i otvara perspektivu daljnjeg razvoja sveučilišta.

“Ovo je kapitalni projekt za Sveučilište, Grad i Županiju. Sveučilište je još ranije iskoračilo prema dolini Neretve i Korčuli, a sad će se moći razvijati i u samom županijskom središtu. Bit će privlačan i za studente iz naše zemlje ali i inozemstva. Mi smo uvijek pomagali ovaj projekt i nastavit ćemo ga pomagati’’, rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je projekt rezultat sinergije grada, županije, Vlade i Sveučilišta u Dubrovniku.

“U mom mandatu smo nakon više od 40 godina izgradili jednu školu, vrtić te ovaj iznimno važan objekt. Do 2017. godine gradska vlast EU fondove je smatrala suvišnima, a od 2017. ih aktivno koristimo. Najprije u ulaganje u studentski dom, pa u obnovu Lazareta te komunalnu infrastrukturu. Imamo ugovorenih milijardu kuna bespovratnih sredstava’’, izjavio je Franković.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum istaknuo je kako izgradnjom studentskog doma Dubrovnik doista postaje studentski grad, jer studenti dobivaju središte života.

“Trajno smo nakon 18 godina riješili problem smještaja i prehrane studenata i time olakšali studiranje svima koji izaberu Dubrovnik za mjesto akademskog obrazovanja. Pritom je veći dio kapaciteta namijenjen studentima u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju’’, poručio je Burum.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica istaknuo je kako se projekt ne bi ostvario bez potpore Europske unije.

“Dvaput smo pokušali i nismo uspjeli, ne treba više dokaza. Osim toga, bez kontinuiteta upravljanja ovakav projekt se ne može završiti. Ovaj projekt ostvaren je zbog studenata i želim im da se u domu osjećaju kao doma’’, rekao je Potrebica.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Blaž Bulum rekao je kako su gradnjom studentskog doma sniženi troškovi studiranja te olakšan pristup visokom obrazovanju.

Otvaranju su, između ostalih, nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministri Radovan Fuchs i Josip Aladrović, članovi Rektorskog zbora i ostali.

Projekt je ukupno vrijedan oko 216 milijuna kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava europskih fondova u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Studentski dom ima 254 smještajne jedinice na četiri kata i može primiti 503 studenta, od kojih 290 studenata nepovoljnog socijalnog stanja te pet studenata s invaliditetom, kao i recepciju, čajnu kuhinju, studentski restoran i fast food, studentski klub, fitness centar, polivalentnu dvoranu, zajedničke prostorije, praonice i podzemnu garažu sa 179 parkirnih mjesta.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content