Veliki uspjeh profesorice savjetnice Zorane Vekić i njezinih učenika Ivana Majića i Tonija Žderića

 

Odlične vijesti stižu nam iz Srednje škole Metković! Profesorica savjetnica engleskoga jezika Zorana Vekić u suradnji s učenicima četvrtoga razreda, smjera elektrotehničar, Ivanom Majićem i Tonijem Žderićem izradila je školski plan „Meteorological analysing data from planet Mars“ (Meteorološka analiza podataka s planeta Mars). Njihov školski plan prepoznat je na europskoj razini, objavljen je na dvije poznate europske znanstvene web stranice i služit će kao obuka učiteljima iz Europe i svijeta u korištenju inovativnih nastavnih materijala koji se odnose na svemirske misije na Marsu. 

Naime, profesorica Vekić i učenici školski plan su izradili na temelju STIM resursa za potrebe učitelja (Schools Tune Into Mars), koji okuplja mrežu škola i organizacija zainteresiranih za svemirsko obrazovanje i studije povezane s planetom Marsom. Svrha STIM-a je pružiti pedagoške materijale s visokokvalitetnim inspirativnim lekcijama povezanim s planetologijom. Materijali projekta temelje se na najnovijim dostignućima u svemirskim istraživanjima i pedagogiji te zadovoljavaju potrebe učitelja za mogućnostima u profesionalnom razvoju tako što koriste posebne znanstvene koncepte u planetologiji i planetarnoj seizmologiji. Samim time, STIM pruža odgovarajuće smjernice te podupire inovativne aktivnosti koje se razvijaju u zajedničkom procesu između istraživača i nastavnika.

dina_baner
Zemlja loših

Njihov plan je proglašen među najboljima

STIM resursi su dio projekta MOOC-u (Massive Open Online Course) European Schoolnet Academy-a, koja je izabrala razradu školskog plana prof. Vekić i objavila ga na stranice Scientix i Insight. ‘Scientix’ prikuplja i promovira najbolje prakse u poučavanju i učenju znanosti u Europi te organizira treninge i radionice za STEM učitelje, dok je ‘Insight’ mreža za inovativnu i dugoročnu suradnju učitelja u svemirskom obrazovanju povezanom s misijama na Marsu.

Kako bi uopće mogli završiti rad, profesorica i učenici su sudjelovali na predavanjima u nekoliko modula i podmodula, a po završetku svakoga morali su položiti kviz s maksimalnim brojem bodova. Njihov školski plan je proglašen među najboljima i publiciran, a uspjeh im je još i veći jer su ga, osim European Schoolnet Academy-a, ocjenjivali i ostali sudionici projekta.

Za projekt se zainteresirao i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pa prof. Vekić i učenike očekuje i nastavak istraživanja.

Razrada plana je javno objavljena i dostupna na stranicama Srednje škole Metković, 24. rujna 2020. godine, a možete ga pronaći na ovoj poveznici http://ss-metkovic.skole.hr/engleski-jezik.

Projekt je pokrenut s više osnivača, financira se iz programa Erasmus + te omogućuje visoku primjenjivost i stvarno širenje STIM rezultata.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content