U Poslovnoj zoni Dubravica započinje izgradnja bioplinskog postrojenja – projekta vrijednog 111 milijuna kuna

 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije Metković potpisali su danas ministar gospodarstva i održivoga razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić.

Riječ je o projektu vrijednom 111 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 49 milijuna kuna.

Postrojenje će se graditi na području Poslovne zone Dubravica, rješavat će problem zbrinjavanja biootpada za jugu Hrvatske, prvenstveno iz mreže poduzetnika iz turizma, a istovremeno će se proizvoditi električna energija.

„Ovo je hvalevrijedan projekt na kojem čestitam tvrtki Respekt d.o.o. Projekt izgradnje bioplinskog postrojenja omogućit će otvaranje niza novih radnih mjesta, ali i doprinijeti tome da se područje Dubrovačko-neretvanske županije i jednog dijela Splitsko-dalmatinske županije, na uspješan način pozabavi pitanjem biootpada. Postrojenje će omogućiti da se zbrine 22 tisuće tona biootpada, ali će, baš kao i sustav gospodarenja otpadom na području Grada Metkovića, doprinijeti tome  da RH bude korak bliže svome cilju u uspješnom gospodarenju otpadom“, kazao je ministar Ćorić nakon potpisivanja ugovora.

Direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić je istaknuo kako se projekt sastoji od tri faze.

„Projekt se sastoji od tri faze. Početak prve faze i gradnja postrojenja je u svibnju, a u idućim fazama ćemo izgraditi i Centar za gospodarenje otpadom. Trenutno smo kupili 40 tisuća metara kvadratnih na Dubravici, a samo bioplinsko postrojenje bit će na 17 tisuća metara kvadratnih. Još jednom želim zahvaliti Gradu Metkoviću i gradonačelniku Milanu, te Županiji i županu Dobroslaviću bez kojih zasigurno ne bi uspjeli u ovome“, istaknuo je Mandić.

70 novih radnih mjesta 

Završetak gradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije očekuje se u svibnju 2023. godine, a realizacijom projekta otvorit će se 40 novih radnih mjesta. Po završetku druge faze projekta očekuje se zaposlenje još 50 osoba koje će raditi na poslovima gospodarenja otpadom.

„Kao gradonačelnik sam promijenio grad u infrastrukturom smislu, ali nisam dosada bio zadovoljan jer su nedostajala radna mjesta. Izgradnjom ovoga projekta, u sljedećih 5 godina zaposlit će se više od 70 ljudi. Važno je naglasiti kako će „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“ biti izgrađeno na području Poslovne zone Dubravica, za koji već sada imamo i tri pisma namjere od potencijalnih investitora. Nove investicije znače i dodatni razvoj grada te nova radna mjesta, a mi ćemo napravit da se one i ostvare“, naglasio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Timski rad

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je prilikom potpisivanja Ugovora istaknuo važnost timskog rada u sustavu zbrinjavanja otpada.

„Mi iz Fonda smo izuzetno zadovoljni što smo danas ovdje u Metkoviću potpisali dva vrijedna ugovora. Upravo su ti ugovori dokaz da se u timskom radu Fonda, Ministarstva, jedinica lokalne samouprave i privatnih inicijativa može doći do rezultata“, naglasio je Kukić.

Zadovoljstvo projektom istaknuo je i župan Nikola Dobroslavić.

„Vidimo da u cijelom sustavu ima prostora i za privatnu inicijativu. Zahvaljujem svima koji su na ovome radili i u tome uspjeli, a posebno Fondu te Ministarstvu koje nas prati i u projektima vezanim za odvodnju, vodoopskrbu, zaštitu okoliša te u gospodarstvu, što je posebno važno u vrijeme koronakrize“, kazao je župan Dobroslavić.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije