Potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta: Josipov dom – sigurno mjesto za žrtve nasilja

O značaju osnivanja skloništa za žrtve nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je riječi na konferenciji za novinare na kojoj su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i ravnateljica Caritasa dubrovačke biskupije Sanja Šanje potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta ”Josipov dom”.

 

O značaju osnivanja skloništa za žrtve nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je riječi na konferenciji za novinare na kojoj su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i ravnateljica Caritasa dubrovačke biskupije Sanja Šanje potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta ”Josipov dom”.

“Sve je krenulo od Odluke Vlade Republike Hrvatske, a istu je objeručke prihvatila Dubrovačko-neretvanska županija i krenuo je projekt kroz koji će se rekonstruirati i opremiti objekt površine četiristotinjak metara četvornih opremljen prema svim standardima“, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić zahvalivši Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje je prihvatilo prijedlog Županije, Regionalnoj razvojnoj agenciji DUNEA koja daje stručnu potporu, te Caritasu kao partneru na ovom projektu. U Josipovom domu će se urediti 3 odvojene stambene jedinice od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom baš kao i zajedničke prostorije, a u kući će biti i dizalo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je naša županija bila je jedna od šest hrvatskih u kojima nije bilo sigurne kuće, no kontinuirano se radilo te se radi na osiguravanju prvo privremenog, a sada i trajnog rješenja.

Ravnateljica dubrovačkog Caritasa Sanja Šanje naglasila kako je realizacija projekta predviđena kroz 30 mjeseci te očekuju da će se ti rokovi ispoštovati.
”Važan dio poslanja Crkve je briga za najslabije, u ovom slučaju za žrtve od nasilja. Crkva to većinom radi preko Caritasa. Od prošle godine u lipnju, imamo osigurano privremeno sklonište za žrtve nasilja, a kroz ovaj projekt će se osigurati stalni. Taj smještaj do sada je bio kapaciteta četiri osobe te će ubuduće biti za osam. Također, svi koji su radili kroz volontiranje u privremenom skloništu će biti zaposleni u Josipovom domu. Pored socijalnog radnika, domaćice koja će se brinuti 24 sata o njihovoj sigurnosti, prostor će biti pokriven sa svom zaštitom koja je dozvoljena zakonom”, rekla je Šanje.

Ravnatelj metkovskog Centra za socijalnu skrb Metković, Vatroslav Vugdelija istaknuo je kako će u radu Sigurne kuće sudjelovati više stručnjaka kroz međusektorsku suradnju.
”Naš zadatak je više logističke prirode, a to je da tehnički osiguramo edukacije koje će biti konkretno međusektorska te će u nju bit uključeno 20 stručnjaka – pravosuđe, policija i socijalna skrb te obrazovanje i odgoj. Bit će četiri modula u dva dana te se druge edukacije tiču sustava socijalne skrbi. Najprije će bit po pet modula u dva dana i bit će jedan modul od četiri dana gdje će imati psihološko savjetovanje i komunikacijske vještine”, rekao je Vugdelija.

Na konferenciji za novinare bili su i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Razvojne agencije DUNEA Melanija Milić. U kolovozu 2023. godine očekuje se završetak projekta Josipovog doma koji je vrijedan 11,696.487,54 kuna, a financira se 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15 % iz nacionalnih sredstava Republike Hrvatske. Nakon radnog sastanka partnera projekta ‘Josipov dom’, ova konferencija i potpisivanje Sporazuma nastavak su aktivnosti na uspostavljanju sustava podrške i rekonstrukciji objekta sigurne kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj projekta „Josipov dom“ je Dubrovačko- neretvanska županija, uz potporu Caritasa dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći u provedbi.

 

Exit mobile version
Skip to content