Policija upozorila na novu Facebook prevaru

 

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela računalne prevare, dok je 21-godišnjak sam počinio još jedno kazneno djelo neizvršavanja sudske mjere.

Obratili su se i svima koji su komunicirali s dvije Fejs stranice preko kojih su vršene prevare. 

“Sumnja se da su osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi na društvenoj mreži kreirali dva lažna profila za kreditiranje pod nazivima “Brzi krediti” i “Croatia krediti”, koje su otvorili i administrirali koristeći četiri druga profila pod raznim nazivima. Na profilima su oglašavali kreditiranje građana tako da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita.

Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21-godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju s oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži.
 
Također se sumnja da je osumnjičeni 21- godišnjak postupio suprotno Rješenju Županijskog suda, u kojem se istome određuje samostalna mjera opreza zabrane pristupa svim mrežnim stranicama i svim društvenim mrežama, čime je počinio i kazneno djelo Neizvršavanje sudske mjere.
 
Ukupna zasad utvrđena materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 6100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.
 
Oni građani koji su ostvarivali komunikaciju s gore navedena dva profila, te sumnjaju da su oštećeni opisanim kaznenim djelom s punim povjerenjem mogu se obratiti u njima najbližu policijsku postaju”, poručili su iz policije. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije