Upute za obrede Velikoga tjedna, uskrsno vrijeme i slavlja sakramenata u 2021. godini

 

Splitsko-makarski nadbiskupi mons. Marin Barišić i mons. Dražen Kutleša objavili su Upute za obrede Velikoga tjedna, uskrsno vrijeme i slavlja sakramenata u 2021. godini.

Podsjetili su kako su prošle godine slavlja Velikog tjedna i Uskrsa bila ograničena, tj. bez nazočnosti vjernika.

„Kako još uvijek traje pandemijska ugroza i kako su još uvijek na snazi mjere koje propisuje Nacionalni stožer, dužnost nam je da vam uputimo ovu poruku uz određene poticaje kako održavati naša slavlja, a u isto vrijeme biti maksimalno odgovorni prema drugima“, poručili su.

Redovite mjere zaštite

I dalje su na snazi propisane mjere zaštite od širenja virusa. To su:

  • obveza nošenja maske za svećenika i vjernike nazočne u crkvi;
  • obveza dezinfekcije ruku i prostora;
  • obveza držanja razmaka (7 m2 po osobi);
  • dijeljenje pričesti isključivo na ruku;
  • izbjegavanje zbornog pjevanja;
  • gdje je moguće i prikladno, slavlja se mogu održavati i na otvorenom.

Svećenike pak koji predvode misna slavlja molimo da propovijedi pripreme te prilagode da budu sadržajne i kratke. Isto tako: uvodi u svetu misu, župne obavijesti i uskrsne čestitke neka se maksimalno skrate.

Cvjetnica

U slavlju Spomena nedjelje Muke Gospodnje dopušta se Drugi ili Treći oblik ulaza predviđen Rimskim misalom. Neka se svakako izbjegavaju ophodi i procesije. Neka se evanđeoski izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Gdje je običaj klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, neka se kao i inače pazi na razmak.

Veliki četvrtak

Nakon Mise posvete, župnici neće preuzimati sveta ulja, nego će dekani preuzeti unaprijed pripremljene posude za svoj dekanat te će naknadno dogovoriti sa župnicima podjelu svetih ulja. Misa Večere Gospodnje slavi se na način da se ispuštaju popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i Prijenosa Svetootajstva. Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište. Izbjegavaju se procesije.

Veliki petak

Služba Muke Gospodnje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Neka se izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Kod Klanjanja svetom križu čin čašćenja poljupcem pridržan je samo predsjedatelju. Izbjegavaju se procesije.

Velika subota i Uskrs

Vazmeno bdijenje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Ako nema novokrštenika, svećenik odmah blagoslivlja vodu (ispuštaju se litanije, sve kao u br. 45. u obredniku Velikog tjedna) te se potom obnavljaju krsna obećanja.

Na Uskrs se slave svete mise poštujući sve propisane mjere. Gdje postoji običaj uskrsnog blagoslova jela, neka se obdržavaju redovite mjere zaštite.

Slavlja sakramenata krizme i prve pričesti

Osobitu pozornost trebamo posvetiti slavljima sakramenta potvrde i prve svete pričesti jer se u tim prigodama okuplja veliki broj vjernika i gostiju koji dolaze iz različitih sredina. Već smo u dopisu br. 110/2021 od 9. veljače 2021. god. dali dopuštenje župnicima i upraviteljima župa da ove godine podjele sakrament svete potvrde kandidatima koje su prijavili Nadbiskupskom ordinarijatu.

U međuvremenu smo upozoreni od odgovornih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo da se broj zaraženih ponovno povećava i to među populacijom mlađe životne dobi. Stoga molimo župnike i upravitelje župa da kandidate za sakramente prve pričesti i krizme rasporede u više grupa i više termina. Istog dana može biti više svetih misa sa slavljem sakramenata pazeći pritom da se ostavi dovoljno vremena između misa kako bi se crkve prozračile i dezinficirale. Gdje god je moguće i gdje je prostor prikladan neka se slavlja održavaju na otvorenom također poštujući redovite mjere zaštite. Članovi istog kućanstva neka se drže skupa.

Iz istog razloga (što manje osoba na istom mjestu u isto vrijeme), i susreti s krizmanicima, roditeljima i kumovima neka se održavaju u manjim grupama. Stoga neka župnici sami održe te susrete, a ne da dolaze dekani, kako je bilo rečeno u dopisu od 9. veljače 2021. god.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content