Ministar Ćorić: „Grad Metković je ostalima pokazao kako treba postupati u izgradnji dobroga sustava gospodarenja otpadom“

 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju kompostane na području grada Metkovića potpisali su danas ministar gospodarstva i održivoga razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, njegovih zamjenika Roberta Doke i Damira Raića te župana Nikole Dobroslavića i zamjenice župana Žane Marević.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 24 milijuna kuna, a Čistoći Metković je, kao prihvatljivom prijavitelju, odobreno 12 milijuna kuna.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

Realizacijom projekta izgradit će se kompostana sa svom potrebnom infrastrukturom, pri čemu je predviđena lokacija jugozapadni dio grada, predio Vrbovci. Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

U konačnici, izgradnjom kompostane kapaciteti za recikliranje otpada na našem području će se povećati za 5.720 tona/godišnje, u odnosu na postojeće stanje, a ukupna količina odvojeno prikupljenog biootpada koji je pogodan za kompostiranje u prvoj punoj kalendarskoj godini iznosit će 3.669 tona.

„Čestitke Gradu Metković i komunalnom poduzeću čistoća Metković. Gradonačelnik i njegov tim su i današnjim potpisom ugovora pokazali koliko ambiciozno i agilno su ušli u izgradnju učinkovitoga sustava gospodarenja otpadom. Kompostana neće služiti samo Metkoviću, već i Opuzenu te susjednim općinama, a 5 tona njezina kapaciteta na godišnjoj razini služi i kao jamstvo da će razgradivi otpad s područja doline Neretve naći svoje odredište te u konačnici biti na najbolji mogući način zbrinuto. Također, drago mi je što se Metković istaknuo u povlačenju EU sredstava te što je pokazao ostalim jedinicama lokalne samouprave u RH kako treba postupati u izgradnji dobroga sustava gospodarenja otpadom“, naglasio je ministar Ćorić.

Zaokruženi sustav održivoga gospodarenja otpadom 

Potpisom današnjega Ugovora Grad Metković je zaokružio sustav održivoga gospodarenja otpadom. Naime, lani su među prvima u Hrvatskoj od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i preko osam tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a nedavno je potpisan i Ugovor o dodjeli sredstava za nabavku dvaju vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

„Riječ je o vrijednom projektu, ne samo za Grad Metković već i za cijelu Županiju. Još jednom želim zahvaliti svima, cijelom timu i gospodinu Jakiću. Danas smo zaista zaokružili naš sustav u gospodarenju otpadom. Želim istaknuti da je gotova i Javna nabava za izgradnju sortirnice, a nakon protoka roka za žalbe, izabrat ćemo izvođača.  Kombinacija objekata kompostane i sortirnice, nabavka novih vozila te podjela nabavljenih spremnika za odvajanje, omogućit će nam visoke postotke odvojeno skupljenog otpada vrlo brzo po puštanje u pogon“, kazao je gradonačelnik Milan.

Potpisivanju Ugovora nazočio je i župan Nikola Dobroslavić koji je još jednom istaknuo zadovoljstvo aktivnostima koje se provode u Metkoviću, po pitanju izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom.

„Moram reći da je Grad Metković najnaprednija jedinica lokalne samouprave u DNŽ po ovom pitanju. Drago mi je što sam danas ovdje jer je ovo velik uspjeh. Posebno mi je drago što će kompostana rješavati i dugogodišnji problem vezan za otpad neupotrebljivoga ploda mandarine čime će se spriječiti i različite bolesti“, kazao je župan Dobroslavić.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content