Obilježava se Svjetski dan kazališta

 

Današnji dan, 27. ožujka obilježava se kao Svjetski dan kazališta. Obilježavanje toga dana pokrenuo je ITI – Međunarodni kazališni institut 1962. godine s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšega protoka informacija.

Kazalište je oduvijek mjesto koje okuplja i spaja različite ljude s različitim pričama. Mjesto na kojem najbolje možemo vidjeti koliko je različitost zapravo predivna. Mjesto koje nam donosi i pokazuje svijet. Mjesto koje svijetu pokazuje tko smo zapravo mi. Različiti, a opet tako jednaki.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Kazalištem s dvije predivne scene može se pohvaliti i Metković. Gradsko kulturno središte djeluje unutar Ustanove za kulturu i sport Metković. Uz vlastitu kulturnu djelatnost kao što su kazališne predstave, izložbe, koncerti i sl., GKS pruža podršku pojedincima i udrugama kojima su kultura i umjetnost primarne djelatnosti.

Prošla, 2020. godina bila je neočekivana i teška za mnoge djelatnosti, pa tako i za one koje djeluju u kulturi. Zbog epidemioloških mjera, a u svrhu zaštite zdravlja, naša kazališta često su bila bez onih zbog kojih radimo – svoje publike.

Ipak, u GKS-u Metković održana su gotovo sva planirana događanja. Tako smo u prošloj godini bili organizatori ili suorganizatori čak 183 događaja među kojima je bilo i 14 kazališnih predstava. Uz pridržavanje epidemioloških mjera organizirali smo različite koncerte, izložbe, kinoprojekcije predstavljanja, kulturne manifestacije, tribine i  predavanja te bili organizacijska podrška prilikom različitih radionica, prezentacija i javnih skupova. Uspjeli smo realizirati sva planirana događanja naše manifestacije „Metkovsko ljeto“ te velik dio „Prosinačkih svečanosti.

Katkad je bilo teško, a često nismo znali hoćemo li uspjeti. Ipak, uspjeli smo, a na našim događanjima, u protekloj godini bilo je 10.757 posjetitelja – 10.757 razloga za trud i rad.

Uspjeli smo prvenstveno zahvaljujući ravnateljici Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinki Mijoč, njezinom zamjeniku Anti Zovki te svim ostalim djelatnicima koji su dali ogroman doprinos da, u skladu s epidemiološkim preporukama i mjerama, čuvamo kulturu našega grada u pandemijskom razdoblju. 

Zbog epidemiološke situacine, ove godine kazališta diljem svijeta neće obilježiti svoj dan, pa tako nećemo ni mi. Ne možemo pročitati ni hrvatsku niti međunarodnu poruku koje se tradicionalno čitaju publici prije izvedbi na Dan kazališta. Ali, prilažemo je u ostatku teksta, uz nadu, da ćemo iduće godine naš dan slaviti s vama – svojom publikom koja nas nikada nije napustila.

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

“Posveta glumcu

Biti glumac, znači biti dobrovoljni polaznik jedne škole koja se zove kazalište, čiji sam i sama oduševljeni polaznik, istraživač i pripadnik. Nadam se da tu “školu” nikada neću završiti pa i pod cijenu da me proglase lošom učenicom.

Biti glumac, znači bespoštedno se davati ne očekujući ništa za uzvrat. To znači, ne bojati se suočiti s novim, neistraženim, drukčijim. To znači prepustiti se izazovima koji će pokrenuti naše potencijale, razigrati našu maštu. To znači pomicati svoje granice i mijenjati se tako da iznenadimo sami sebe. Biti glumac znači, vješto mijenjati karaktere a ostati svoj. Upravo to, ostati svoj, nosi u sebi TAJNU koju svaki glumac sam za sebe i u sebi gradi čitavog života. Pokazivati se a ostati TAJNA. Ne doreći se! Trajati! Ali biti glumac znači i nastojati doseći najviše umjetničke standarde i ne ogriješiti se o kazališnu etiku u najširem smislu. I nije to tako nevažno istaknuti, upravo danas, kada svatko svakome radi o glavi i kada sve postaje važnije od činjenice da smo tu zato da osluškujemo istinu u sebi i oko sebe, da budemo hrabri, da ne odustajemo od suštine smisla bavljenja umjetnošću i da se ne damo lošim uvjetima bez obzira na okolnosti koje nas pritišću. Budimo gospodari pozornice, očarajmo publiku krikom, tišinom i svojim glasom kao najupečatljivijim i najmarkantnijim glumačkim sredstvom.

Ako se ponekad izgubimo u životnoj strci straha, nesigurnosti i traženja sebe, sjetimo se da smo stanari jednog doma kojem pripadamo a to je kazalište. Nadajmo se da ćemo na svom profesionalnom putu sretati samo darovite, pametne i dobre ljude, pa ako i ne bude uvijek tako suprotstavimo im se svojim talentom!

Još nešto! Želim izraziti poštovanje i podršku onim kolegama koji nemaju tu sreću biti u stalnom angažmanu u kazalištu i koji unatoč nesretnim okolnostima i uvjetima svojim predanim radom upozoravaju na položaj glumca, danas.

Dragi prijatelji i kolege, neka sve vaše napore i umjetničke dosege prati onaj, za nas glumce najslađi zvuk, neodoljivi zvuk aplauza!”

Branka Cvitković, Nacionalna dramska prvakinja

MEĐUNARODNA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

“Proteklo je razdoblje bilo iznimno teško za izvedbe uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i kazališni suradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Možda im je upravo ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost.

Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu.

Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi.

Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo.

Jedva čekam!”

Poruka Helen Mirren za Svjetski dan kazališta 2021.

Prijevod s engleskoga: Vinko Zgaga

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content