Uskrsna poruka i čestitka fra Ante Bilokapića

Iščekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs. Drugu godinu zaredom blagdan Uskrsa očekujemo dok se, istovremeno, borimo s pandemijom koronavirusa.

 

Iščekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs. Drugu godinu zaredom blagdan Uskrsa očekujemo dok se, istovremeno, borimo s pandemijom koronavirusa. Pandemija utječe na sve, pa tako i na misna slavlja Velikoga tjedna i na sam Uskrs. Na misama je ogreničen broj vjernika, izostali su popratni običaji Velikoga tjedna, a nema ni procesija.

Lijepu uskrsnu poruku i čestitku svim vjernicima uputio je župnik Župe svetoga Ilije proroka fra Ante Bilokapić. Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti. 

Dragi  vjernici, braćo i sestre u Kristu!  

Nakon vjerujem, plodnoga korizmenog vremena ušli smo u svetio vazmeno trodnevlje. Trodnevlje Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote, muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjeg.  To su dani naše kršćanske ozbiljnosti i vjere. Onaj koji je put istina i život,  postaje  našim putem, našom istinom, našim životom.  Isus Spasitelj želi biti u situacijama našega života.  Svima nam poručuje  ‘Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta’. 

Lijepo je imati  nekoga tko je uz nas. Onoga koji nas razumije, onoga koji nas potiče na dobro, onoga koji nas nikad neće ostaviti.  Bog je kroz vazmeno otajstvo pokazao  koliko  nas voli i koliko  mu značimo. 

Pozvani smo uzvratiti na tu ljubav.  Kao što je  na Veliki četvrtak dao samoga sebe preko kruha i vina da bude i ostane s nama, tako nas danas na Veliki petak poziva  da usmjerimo  svoj pogled  na križ. Križ je znak Božje ljubavi. Ljubavi koja traži odgovor svakoga od nas.  Danas iskazujemo svoju ljubav križu. 

O križu i Spasitelju na križu  ovako razmišlja naš hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević;

‘Vijek je strašan, mrk i težak

Kao crna savjest kleta

Na Golgoti patnik visi

Iz prezrenog Nazareta!

I izdiše na svom gnjezdu

Pogođeni golub bijeli

I izdiše zadnjim dahom

Umirući Eli! Eli!

Pred Golgotom sve se bljeska

Od mermera i od zlata

Redaju se divne zgrade

Raznih Kajfi i Pilata

Pjeva narod odabrani 

Iz Engada vatru pije 

Presahle su, regbi, davno

Gorke suze Jeremije!

Jehovu su pobrisali

Sa slobodnog stijega;

Vikali su pred Pilatom

Propni njega! propni njega!

On izdiše na svom gnjezdu

Pogođeni golub bijeli

I izdiše zadnjim dahom,

Umirući Eli ! Eli!

O Gospode dovodim Ti

Pred patničko Tvoje drvo

O sve one, o sve one

Što ih teški udes srvo;

Prevarante, zavedene

I bez nade i bez vjere

I molim se za nje Tebi

Miserere, miserere

O, Gospode, tvrdo li je

Teško drvo, na kom jesi

O Gospode , moli za nas 

kada budeš na nebesi?

Zapadoše ideali

Kud se naša noga vere,

Pokaži nam pravo sunce

Miserere, miserere!

I gledajuć kaplju rujnu

Što iz Tvoga srca kaplje

O, Gospode, oprost čujem,

Što ga Tvoja usna šapće.

I osjećam, što ti zbori

Od očiju suza vruća, 

Da ne može nikad biti

Bez Golgote uskrsnuća!’

Braćo i sestre, nastojmo večeras sudjelovati u obredima Velikog petka u crkvi sv. Franje na Kladi u 15,00 sati, a u našoj župnoj crkvi sv. Ilije u 18,00 sati.

Obredi se sastoje od: služba riječi, Muka po Ivanu, otkrivanje križa. Nema iskazivanja križu poljupcem, svete pričesti, nema procesije zbog epidemiološke situacije kroz grad i po starom običaju završit  ćemo  našom pokorničkom pjesmom : Ispovjedite se…

Na veliku subotu : prigoda za svetu ispovijed je: prijepodne od 9,30 do 11,30.  Obredi velike subote započinju u našoj župi u 21,00 sat dok na Kladi u crkvi sv. Franje započinju u 19,00 sati.   

Dragi vjernici, samo u miru duše naš Uskrs  može  biti doista Uskrs. Neka mir s Bogom  kroz sakramenat svete ispovijedi unese mir u naša srca, naše obitelji, naše međuljudske odnose, u naše svakodnevlje. Neka uskrsli Krist bude svjetlo našeg života, neka uskrsna radost  čini  prepoznatljivim naše živote. 

Svima od najmanjih do naših starijih , nemoćnih, bolesnih, osamljenih , onima koji su ostali bez posla Uskrsli Krist  bude svjetlo, putokaz,istina i život. 

Sretan Uskrs svima!’

fra Ante Bilokapić 

Exit mobile version
Skip to content