Mato Lakić: „Proteklog je tjedna bilo dana kad je Metković imao veći broj oboljelih nego Dubrovnik, a broj stanovnika je daleko manji“

 

U šest dana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji umrlo je 14 osoba od posljedica bolesti COVID-19. Iako je dio županije pet tjedana pod strogim epidemiološkim mjerama, broj zaraženih i hospitaliziranih ne opada, a pritisak rada u jedinici intenzivnog liječenja je velik, piše Dubrovački vjesnik.

„Vidimo da su brojke u ovim dijelovima županije, u kojima su ranije uvedene strože mjere, stabilne, a rastu u onim dijelovima gdje takvih mjera uopće nije bilo ili se s njima krenulo nedavno. Proteklog je tjedna bilo dana kad je Metković imao veći broj oboljelih nego Dubrovnik, a broj stanovnika je daleko manji. Mjere imaju učinka do određene granice, jer sad imamo posla s britanskim sojem koji se brže širi i da bi se postigao isti učinak zahtijeva mnogo strože mjere od onih lanjskih kod starog soja. Dobro je da nam se na ovim područjima Konavala, Župe i Dubrovnika ne pogoršava stanje. Brojke jesu relativno visoke, ali su stabilne“, komentira dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za Dubrovački vjesnik.

U Konavlima je stanje povoljnije s obzirom da su ne tako davno imali 14-dnevnu incidenciju 3.500 i pali na oko 800, Župa je sa 2.100 pala na 1.300, dok je stopa incidencije oboljelih u Dubrovniku gotovo čitavo vrijeme na istim vrijednostima – oko 900. Stopa novooboljelih u Metkoviću je u porastu, a trenutačna incidencija je na 1.440, podaci su Epidemiološke službe. 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije